• Hierdense Motorclub

Motorlegende Wil Hartog rijdt 'Rondje Peperkamp'

HIERDEN Niemand minder dan de beroemde motorcoureur van weleer, Wil Hartog, komt dit jaar naar het Motorspektakel in Hierden om een rondje te rijden tijdens het Motorspektakel. Op zaterdag 19 augustus wordt voor de 19e maal het jaarlijkse Motorspektakel gehouden. Een evenement met honderden toeschouwers. Het spektakel wordt ook wel genoemd het 'rondje Peperkamp' , de weg die samen met de Duinweg wordt omgetoverd in het motorcircuit door de weilanden. Het rondje is bijna twee kilometer lang.

KLASSENDe organisatie is in handen van de Hierdense Motorclub (HMC). ,,Het begon 19 jaar geleden met wat Solexjes. Ringsteken, met een ei op de helm rijden enzovoorts'', vertellen Willem Hop en Jack Poolen van de HMC. Inmiddels is het spektakel groter uitgegroeid, er wordt gereden in verschillende klassen en met verschillende voertuigen. De Solexen zijn nog steeds vertegenwoordigd. Maar ook rijden er mini-bikes, brommers én zelfgemaakte voertuigen mee. ,,Alles wat rijdt op wielen en een motor heeft, kan meedoen. Maar het mag niet te hard gaan en niet met van die dikke banden'', zeggen de organisatoren. ,,Het is nadrukkelijk geen racewedstrijd. Deelnemers doen mee om de eeuwige roem.''

MOTORLEGENDEDie eeuwige roem heeft de Special Guest, Wil Hartog, in de laatste decennia van de vorige eeuw behaald. HMC is vereerd met zijn bezoek tijdens het Motorspektakel. ,,Vooral mooi omdat HMC dit jaar 25 jaar bestaat. En omdat Hartog 40 jaar geleden als eerste Nederlander de TT Assen heeft gewonnen.'' Wil Hartog had de bijnaam 'De Witte Reus'. Wegens zijn lengte en omdat hij altijd een wit motorpak droeg terwijl zwart gebruikelijk was. Hij won vijf maal de Grand Prix. Ook heeft de coureur verschillende Nederlandse kampioenschappen op zijn naam staan. In 1977 kreeg hij de 1e podiumplaats bij de TT Assen.  Twee jaar later kreeg hij van de KNMV de Hans de Beaufort-beker, de hoogste onderscheiding in de Nederlandse motorsportwereld. In de tijd van Hartog waren duwstarts nog gebruikelijk en hij kon als geen ander snel starten. De motorlegende wordt op het 'Rondje Peperkamp' verwacht tussen 13.00 en 15.00 uur.

KINDEREN Aan het Motorspektakel doen ook veel kinderen mee. Op skelters, of mini-bikes. Van die heel kleine motortjes. ,,Maar daar rijden ook wel grote kerels op'', zegt Poolen. Er wordt gereden in 6 of 7 verschillende klassen. ,, Dan moet je denken aan 70 of 90 cc-tjes. We hadden zo ook een keer een Puch-klasse. En dan is er de special klasse. Dat zijn voertuigen die de mensen zelf in elkaar lassen. Zo deed er een stoel op wielen en met motor mee. Je kan het zo gek niet bedenken. Maar wat er meedoet, weten we pas 's ochtends bij het inschrijven.'' Vorig jaar waren er 80 deelnemers.

FEEST Het Motorspektakel is van 13.00 tot 18.00 uur. Daarna is het feest met een barbecue en de 'Too Mutz Blues Band', die binnenkort ook 25 jaar bestaat. Het is allang geen regionale bluesband meer. Ze worden gevraagd voor optredens in alle uithoeken van Nederland en treden ook geregeld in het buitenland op. Meer info over het Motorspektakel en deelname-voorwaarden staan op de website en FB-pagina van de Hierdense Motorclub.