Tachtig jaar banketbakker Knevel

Advertorial

ERMELO Tachtig jaar geleden startte de grootvader van Henri Knevel met een eigen bakkerij in Nijkerk. Inmiddels zijn er drie vestigingen van Banketbakkerij Knevel in Nijkerk, Ermelo en Putten

Heel vroeger bakte opa Knevel nog op een oven die gestookt werd met takkenbossen. Henri Knevel: ,,De bakkersproducten gingen op volgorde van de temperatuur waarop ze gebakken moesten worden de oven in. Van heet tot minder heet. Hij kneedde het deeg nog met de hand. Alle producten werden direct uitgeleverd. Opa was bakker, oma stond in de kruidenierswinkel. Mijn vader en oom gingen met het brood venten zodra het uit de oven kwam, op de bakfiets."

Henri kwam zelf in 1993 in de zaak. ,,Ik heb altijd al geroepen dat ik banketbakker wilde worden. Via de vakschool in Wageningen kwam ik als Chef Pattissier in Hotel Des Indes in Den Haag terecht." In 1992 kwam in Putten de bakkerij van banketbakker Van Essen te koop. Na een maand voor van Essen te hebben gewerkt werd deze overgenomen door de vader en moeder van Henri en ging hij hier samen met zijn ouders werken. In 2003 nam hij het stokje volledig over van zijn vader.

Ondanks de economische crisis jaren later besloot Henri in 2011 Pattiserie Zuidam in Ermelo over te nemen, met succes. De afgelopen jaren zijn de winkels gerestyled en klaargemaakt om de klanten ook de komende jaren te laten genieten van alle ambachtelijk bereide banketproducten. Naast de bakkerij bezit het pand ook een ruimte voor een Chocolaterie, die recentelijk flink is opgeknapt.

Het jubileumjaar begint goed. Van donderdag tot en met zaterdag is al het feestgebak (15 soorten) te koop voor € 1,- per stuk. ,,We hebben in de afgelopen 80 jaar diverse acties gehouden, van een Vroege Vogelactie tot maandacties. We zijn van plan om een aantal van al die succesnummers te herhalen." Als extra service naar klanten is het laten bezorgen van gebak vanaf € 25,- het hele jaar gratis. ,,In de winkel brengen we ook hardlopers van vroeger terug, zoals de Zwitserse Room tompouce en het Kardinaalgebakje. We hebben ook een Christoffelgebakje, maar de bananensoes en moorkoppen staan uiteraard ook in het rijtje." Voor iedere plaats heeft Knevel een bijzonder gebakje dat echt bij de plaats hoort. Het Torenaartje voor Nijkerk, het Puttenaartje voor Putten en het Ermeloërtje voor Ermelo.

De banketbakkerij dankt haar succes volgens Knevel aan het feit dat er nog steeds op ambachtelijke wijze gebakken wordt. Knevel: ,,We zijn nog één van de weinige banketbakkers in het land die al het gebak nog zelf maken. De ruwe grondstoffen komen bij onze bakkerij binnen en worden vervolgens verwerkt tot eindproducten. Wat dat betreft zijn we echt een uitstervend soort."

De Chocolaterie is omgebouwd tot ruimte waar workshops gegeven kunnen worden op het gebied van chocolade maken en het decoreren en bakken van taarten.

Banketbakkerij Knevel

Stationsstraat 54

3851 NJ Ermelo

0341-552360