21 maart (2)

"Jouw mening komt het best overeen met: SGP Harderwijk-Hierden". Dat stond, na beantwoording van 23 vragen over de Harderwijkse politiek, bovenaan het resultatenoverzicht van www.gemeentekieswijzer.nl/harderwijk. Dat was een verrassing! Ik bedoel, heel Nederland heeft de laatste jaren wel één of meer rukken naar rechts gemaakt en zelf ben ik daar geen uitzondering op, maar SGP?

Nee, die had ik niet verwacht en is bovendien echt niet uit te leggen aan het thuisfront. Ik moest er dus snel een paar andere meningen op na gaan houden, liegen over mijn stemgedrag, òf kijken hoe die @/%## kieswijzer bij dat @/%## advies komt?

JAJA Eerst het programma van de SGP bekijken; daar gaat het direct al mis. Hun site heeft vandaag maar één pagina: "Op zondag doen we niet aan politiek. We rusten uit. En we luisteren naar het Woord". Oké, snap ik maar ja, zondag 24.00 is mijn deadline! Gelukkig kan je op de kieswijzer de standpunten van de partijen wel bekijken. Zo ben ik er dan toch achter gekomen welke meningen de SGP en ik met elkaar delen. Klein bier! We vinden allebei dat de hondenbelasting moet blijven en dat er geen speciale "jaja" brievenbus-sticker hoeft te komen ipv het bestaande "neenee" ding. Misschien zijn dat alletwee wel onderwerpen, waarover diepe verdeeldheid bestaat in onze kleine samenleving, maar zelfs dan zijn het geen verkiezings-onderwerpen, laat staan voor een stemwijzer!

ONBETROUWBAAR Er zijn nog wel een paar dingen waar "we" het over "eens" zijn. Dat er een speciale vuurwerkzone mag komen en dat supermarkten best dicht kunnen blijven op zondag bijvoorbeeld! Veel vragen zijn trouwens op verschillende manieren uit te leggen, waardoor de uitslag onbetrouwbaar wordt. Een vraag over geluidsschermen bij de A28 wordt zelfs twee keer gesteld èn: …..als je maar vaak genoeg "nee" invult, wordt je vanzelf SGP- er. Eerst dus nog maar een keer die kieswijzer doen. Lastig hoor, nu komt er VVD uit! Ik weet niet welke meningen ik in de gauwigheid heb herzien maar VVD? Dat zou best kunnen. Jammer dat zij ook al vóór eenrichtingsverkeer op de Dorpshuisstraat in Hierden zijn. Ik niet, maar op zo'n lullig onderwerpje wil ik mijn kersverse vrienden niet verliezen.

WENS De kieswijzer is heel snel in elkaar geknutseld door de lokale redactie van de Stentor. Gebruik de kieswijzer niet, als je de zorg, uitkeringen en armoede in Harderwijk belangrijk vindt! Geen enkele(!) van die 23 vragen gaat daar namelijk over. Dat is nogal bizar! Ik heb maar één wens. Ik wil dat er een ombudsman, -vrouw, of -team komt, zodat er een uitweg is voor mensen die geen, geen passende, of alleen maar halve hulp kunnen krijgen. Harderwijk Anders en de PvdA hebben dat in hun programma. De VVD en alle anderen niet: kiezen is moeilijk, jonge!

Goudgraver.