21 maart

"CU21maart". Zo barstte de verkiezingsstrijd los met milieuvriendelijke krijtspuitbussen. Nooit gedacht, dat de CU zo'n stoute actie zou voeren, zeg! Is net zoiets als dat de PvdA-kandidaten op de Markt gaan zitten bidden voor een goede uitslag.

Gelukkig was het goedje milieuvriendelijk en verwijderbaar, zodat niemand boos hoefde te worden op de CU. Je kunt ze hooguit verwijten, dat ze de politie voor niks aan het werk hebben gezet. Die hebben het mogelijke delict namelijk nog serieus onderzocht. Want milieuvriendelijk of niet: in onze politieverordening is het bekladden van straten natuurlijk nog steeds strafbaar.

JOOP Ik heb de milieu paragrafen van alle verkiezingsprogramma's nagelezen. Nou ja, bijna allemaal. Joop van der Veere hééft gewoon nog geen programma, wat ik hem niet kwalijk neem. Ik heb nou eenmaal een zwak voor dissidenten en zo te horen, hangt er een enorme putlucht rondom Gemeentebelang Harderwijk & Hierden. Iedereen is boos op Joop en daarom is Joop boos op iedereen. Ook het programma van GroenLinks niet bekeken, want die kon ik niet vinden. En het programma van fractie Karayavuz…ehh....laat ik dàt maar niet uit gaan leggen.

Alle partijen hebben het beste voor met het milieu. Ze zijn allemaal vóór het hergebruik van materialen, tegen toenemend fijnstof, vóór verduurzaming en tegen zwerfvuil. Er zijn best verschillen, maar als het alleen van milieu-dingen af zou hangen, zijn er veel verschillende coalities mogelijk.

STATIEGELD-ALLIANTIE Veluwse gemeenten koketteren graag en vaak met hun groene imago of op zijn minst met ambities in die richting. Daarom is het raar, dat Harderwijk zich niet heeft aangesloten bij de statiegeld-alliantie. 72 Nederlandse gemeenten, die gezamenlijk zes miljoen(!) mensen vertegenwoordigen, deden dat wel. Zij staan vierkant achter de invoering van statiegeld op blikjes en PET-flessen en volgende maand al, wordt dat behandeld in de Tweede Kamer. De statiegeld-alliantie groeit in verschrikkelijk hoog tempo.

Misschien ging het gewoon te snel voor Harderwijk? Zwolle en Amersfoort, die vaak liefkozend "onze buren" worden genoemd, hebben beide ingetekend. Onze echte buren (Ermelo, Nunspeet) konden het ook niet bijbenen, net zo min als Nijkerk, Putten, Oldebroek, Elburg, Heerde, Hattem en Epe.

VERRASSING De verpakkingsindustrie heeft een statiegeldregeling zo'n veertig jaar tegen weten te houden, maar nu is verandering bijna onvermijdelijk. Eerlijk gezegd was dat de echte reden om die verkiezingsprogramma's eens door te bladeren. Was er dan geen enkele partij, die dit als topic had opgenomen? Van Fractie Karayavuz, GroenLinks en Joop weet ik dat dus niet. Tot mijn verrassing was er maar één partij, die dit in hun programma heeft gezet. Inderdaad, die club van de recente putlucht. Stemmen is toch lastig!

Goudgraver.