• Bert Vermaas

Art. 461 Wetb.v.Strafr.

Ja, dat staat aan de onderkant van het bord "VERBODEN TOEGANG" bij de speeltuin aan de Kennedylaan. Dat jullie kinderen maar snel mogen leren dat er wetten zijn waar niet mee te spotten valt! En dáár dan weer onder (ja, het is best een flink bord) : "Dit verbod geldt voor personen van 12 jaar en ouder". Je vader, moeder, je oudere zusje, je opa, oppas…. en ik… mogen daar dus allemaal niet komen.

Pal vóór het bord, stopte ik braaf en zag drie meter verderop een meisje met haar moeder praten. De moeder leek zich van geen overtreding bewust en het dochtertje was volop ingeprent met het idee, dat wetten niet voor háár familie gelden!

BONHONGER De moeder keek mij aan en lachte een beetje schaapachtig: "je mag best doorlopen hoor", zei ze, "dat is niet voor jou bedoeld". Fijn om te horen, maar volgens mij was het niet aan háár om daarover te beslissen. Sterker, een agent met bonhonger zou haar zelfs twéé keer bekeuren: één voor de overtreding van artikel 461 en één voor het uitlokken van een overtreding van artikel 461 bij derden! Als ze verstandig is, laat ze die vóórkomen. Een rechter spreekt haar namelijk vrij, omdat de speeltuin niet is afgebakend. Doet er ook niet toe. Het gaat erom dat het absolute onzin is, zo'n bord!

BANG Waar je ook last van hebt, of bang voor bent: geen hangjongere, zwerver, kech, junkie, vluchteling of straatdealer laat zich afschrikken door een verkeersbord! Er is zelfs een beste kans, dat ik de allereerste Harderwijker ben, die gehoorzaamde aan de regels van de Kennedylaan.

Grappig trouwens, dat die "2" (van 12) zichtbaar een latere correctie is. Blijkbaar is er achteraf nog een keer gediscussieerd over de maximum leeftijd van een speelgerechtigd kind of over de minimum leeftijd van een hangjongere, zwerver, kech, junkie, vluchteling of straatdealer.

STADSGESPREKKEN Onze burgemeester hield een mooie nieuwjaarstoespraak. Hij nodigde ons allemaal uit om mee te doen, bijvoorbeeld met de stadsgesprekken: "samen bepalen we de koers, samen houden we de stad op orde". Hij wil ook dat het Huis van de Stad "een plek is van positieve ontmoeting en ontwikkeling". Mee eens!

Dan kan je dus geen klacht (serieus of niet) meer afhandelen met het plaatsen van een idioot bord en denken dat je een probleem hebt opgelost!

DOEN In dit geval wilde ik zelf een keer wat doen! Niet schrijven of praten. Dacht dat ik het bord heldhaftig weg kon halen en in kon leveren bij het gemeentedepot.

Toffe selfies als bewijs! Maar ja, zal je net zien dat er -juist dan- ineens een heterdaadje is van een agent met bekeuringsdrang (demonteren van overheidseigendommen is strafbaar), of van een overspannen buurtwacht met een vechthond. Hou mijn heldhaftigheid nog even op zak...

Goudgraver.