Boefje

Als je ambtelijke stukken leest, duurt het nooit lang tot je een afschuwelijk woord tegenkomt. Zo wordt er in Harderwijk binnenkort een "RegelRekTeam" actief. Dat team gaat op zoek naar overbodige, tegenstrijdige, zinloze en onuitvoerbare regels. Het team gaat ook samen lunchen om een casus te bespreken en dat noemen ze dan -oh oh wat grappig- een "broodje kaas-us"!

Echt, ik verzin dit niet hoor! Voor de humor moet je niet bij de gemeente te zijn, maar dat wisten we al langer. De regelrekkers moeten vooral gaan kijken naar de bedoeling van die regels, omdat ambtenaren de bestaande regels nou eenmaal altijd blindelings toepassen. Daardoor staan ambtenaren vernieuwing en broodnodig maatwerk in de weg.


GEUZENNAAM Goed dus dat er een RegelRekTeam is en die lelijke naam vergeet ik graag. Of het gaat werken is twijfelachtig. Je kunt een keurig kind ook niet opeens naar buiten sturen met de opdracht niet thuis te komen zonder een gat in zijn broek? Dat zit gewoon niet in die genen van een keurig kind! Het ambitieniveau lijkt trouwens niet al te hoog: ambtenaren, die een bestaande regel bewust en weloverwogen overtreden, maken kans op de titel "boefje van de maand!". Boefje, dat meen je niet hè? Jawel echt waar! Ik begrijp best, dat ze het niet de "Michiel de Ruyter van de maand" noemen, maar het mag wel een stuk serieuzer klinken. "Dwarsdenker" en "friskijker" zijn al jaren gearriveerde Geuzennamen in de discussies over modern burgerschap, maar zo uitdagend durft onze gemeente blijkbaar niet te zijn.

VALKUIL Harderwijk gaat niet verder dan een "boefje": een beetje stout, maar oh zo schattig jongetje, dat naar buiten holt zonder zijn haar te kammen. De streken, die een boefje uithaalt vinden we eigenlijk niet zo erg en de schade is beperkt. Bij een regelrekker is dat nou juist niet de bedoeling!

Als het alleen over de woordkeus ging, had ik dit stukje vast niet geschreven. Het ergste is namelijk, dat het RegelRekTeam toch direct in die oude valkuil stapt. Ze gaan alweer zonder ons, zonder bewoners aan de slag. Ik hoef echt geen broodje kaas-us mee te happen -liever niet zelfs- maar ik wil er wel bij zijn als het over mij gaat!


DUBBELDWARS DENKER Volgens de burgemeester is dat niet nodig want onze meningen en ideeën zijn al opgehaald in die stadsgesprekken. Ik ben daar niet zo zeker van. Bij mijn stadsgesprek waren zes bewoners aanwezig: nogal teleurstellend.

Misschien is dat wel de reden, dat een "boefje van de maand" goed genoeg wordt gevonden voor Harderwijk? Zelf ben ik het meest benieuwd naar het oprekken van regels bij de voormalige sociale dienst. Mede gezien de vele klachten is daar een dubbel-dwars- denker nodig, maar volgens mij gaat daar nou juist nooit iemand de deur uit zonder de haren te kammen.


Goudgraver.