Columbus

In 1492 zocht Columbus een nieuwe weg naar Indië: een uiterst gevaarlijke onderneming met een hoog afbreukrisico en….. zéér hoge verdiensten! Hij vond niet echt wat hij wilde vinden, maar ontdekte wel een nieuwe wereld vol bijgelovige, wilde indianen. Een wereld waar wij beschaving, alcohol en vuurwapens hebben gebracht en alle goud uit hebben weggeroofd. Het is mij dus niet helemaal duidelijk, waarom die ethisch correcte coffeeshop-stichting naar Columbus is vernoemd? Misschien hebben ze inderdaad alleen gedacht aan een mooie "nieuwe (cannabis-) wereld" waar ruimte is voor medicinale toepassingen en de betere kwaliteiten voor het recreatief gebruik, maar ik twijfel nog? Ik kan me in ieder geval niet voorstellen, dat ze onze wietrokers willen afficheren als bijgelovige wilden of hun onderneming als gevaarlijk en dus superwinstgevend?

RAAR Het is wel vreemd, dat de initiatiefnemers grotendeels uit de casinowereld komen. Die staat natuurlijk eerder bekend om haar handigheid met het delen van kaarten en witwasserettes, dan om het nemen van maatschappelijke verantwoordelijkheid, zoals hier gevraagd wordt. Ook beetje raar, dat de eigenaren van Tommy's opeens zwaar genoeg hebben van hun goedlopende restaurant. Zij gaan hun pand dus voor de hoofdprijs verhuren aan Columbus, die geen winst, maar wel heel hoge kosten mag maken. De voorlopige exploitant is Ishan Ucer: de enige van het stel, die verstand heeft van de wietbranche. Over hem kan ik niks vinden op internet wat tegenwoordig wèl een hele prestatie, maar bepaald géén geruststelling is.

KORTINGSKAART Gelukkig is Matty "voedselbank" Moggré één van de bestuurders. Die is altijd gewoon zichzelf. Betrouwbaar tot op het bot en daarmee de beste garantie, dat er niet wordt gesjoemeld, geritseld of gesnaaid, hoewel…? Ze is wel een eigenaardig eendje in die Columbus-bijt? Het zal toch niet zo zijn, dat haar voedselbank klanten straks een Columbus kortingskaart krijgen om wekelijks hun zorgen weg te kunnen blowen? Deze en nog veel meer vragen stapelden zich op in mijn hoofd. De minimale voorlichting van de gemeente dreigde zo zelfs mijn hele weekend te ruïneren.

DULFER Gelukkig was het zaterdag de dag van de Heilige Boontjes. Ik was wel toe aan een beetje afleiding van sneeuw, regen en Columbus. Mooi festival met als hoogtepunt een loeischerpe heavyjazzdance-set van Hans Dulfer & Scissors in the Mess! Dat is het soort muziek waarbij je, zonder iets te gebruiken, al behoorlijk van de wereld raakt. Daarna leek de komende coffeeshop opeens niet meer zo belangrijk. Onze burgemeester heeft het plan beoordeeld op meer dan zestig criteria en Harm-Jan is bijna net zo onkreukbaar als Matty. Komt goed!

Bert Vermaas.