Die Joop, zeg!!

Beleeft bijna aan het eind van deze raadsperiode zomaar zijn finest hour! Ik heb het natuurlijk over Joop van der Veere, van Gemeentebelang. Die hield 3,5 jaar lang zijn mond in de raadszaal, maar kan het ondernemersleed in het centrum nu echt niet meer aanzien. "Die koopzondag moet er gewoon komen", had hij al eens tegen de pers gezegd. Waarschijnlijk heeft hij pas een avondje stevig gesproeid met Laurens de Kleine van de PvdA, die de laatste jaren ook al uitgroeide tot een regelrechte backbencher, waarvan nog zelden iets wordt vernomen. En zo kwam er dus opeens een motie om met kerst en sint koopzondagen toe te staan.

HAASTWERK Die had ik niet zien aankomen! Er stond erg weinig op de agenda, zodat ik me al verheugde op een heftig debat over het Harderwijkse bosbeheer. Niks debat dus, gewoon een hamerstuk, fijn voor de gemeentekas want er wordt meer houtproductie beoogd en (alweer) bwèhhh minder natuur, maar daar gaat het nu niet over. Het leek wel echt haastwerk: de motie stond niet eens in de raadsstukken en het had best een mooi spektakel kunnen worden. Helaas voor de Kleine hadden een paar raadsleden, gezien de schrale agenda, besloten maar eens lekker thuis te blijven.

SLECHTE REGIE Dat zijn fouten natuurljk! Snel werd er rondgebeld: ,,nu komen, snel, levensbelang!" Bart Jonkman (CU) was de grootste schlemiel: één minuut na stemming kwam hij binnenhijgen. Eén minuut eerder en hij had de koopzondagen af kunnen serveren, omdat er in het pro koopzondagkamp ook al twee raadsleden niet op tijd waren. Zo ging een mooi plannetje door een bar slechte PvdA-regie de mist in. De stemmen staakten en in november wordt er opnieuw gestemd. Joop weet nog niet of hij dan weer vóór de koopzondagen stemt. Ook bij Gemeentebelang zijn ze namelijk gek op zondagsrust en partijdiscipline! Had de Kleine dan echt niet tevoren zijn medestanders even kunnen mobiliseren? Een klein twittertje was genoeg geweest: ,,vanavond allemaal komen collega's, dan scoren we de koopzondagen van december en hebben we de toekomst ingekleurd."

POPPENKAST Ach ja, soms is lokale politiek schitterend en soms is het hopeloos knoeiwerk. Grappig om te horen hoe het CDA met haar stemverklaring politieke zelfmoord pleegde. De zondagsrust blijft in hun verkiezingsprogramma staan voor 2018 en nu al roepen ze, dat die belofte niet gebroken wordt! Tobbers. Zelfs bij de CU weten ze dat er een uiterste houdbaarheidsdatum op de zondagsrust staat, namelijk 21 maart 2018! Daarna is het echt over met die stomme poppenkast. En een college zonder het CDA (is dat weleens voorgekomen?) zou best eens verfrissend kunnen zijn.

Meer verhalen op goudgraver.com

Bert Vermaas.