Handige jongens en meisjes!

Geloof het of niet, maar dàt zijn wij dus hè! Wij... Harderwijkers: handige jongens en handige meisjes? Klinkt best sympathiek hoor en gemiddeld gezien klopt het misschien ook wel. Persoonlijk ben ik totaal niet handig maar ik woon hier natuurlijk nog niet zo lang, dus er is nog hoop. Eigenlijk klinkt het ook wel een beetje sneu als je er langer over nadenkt. "Handig" is net zo'n soort compliment als "ijverig" of "ambitieus"; dat zeggen mensen altijd tegen je als ze je wèl aardig, maar niet zo slim vinden. Als ze je wel wat gunnen, maar niet vertrouwen.Zo'n compliment is dus te vinden in de nota "Verdieping Economische Positionering Harderwijk".

SPEEDNOTA Maar liefst drie hele pagina's telt deze speednota! Dat is zowel voor de lezers als voor de schrijver lekker makkelijk. Zo begrijp ik nu in slechts drie minuten, dat de komende jaren "twee primaire assen van belang zijn, Zwolle-Amersfoort en Apeldoorn-Lelystad. Deze steden zijn voor ons de stepping-stones richting Nederland en Europa". Niet direct een wereldschokker zou ik denken!

Ook het doel ("Harderwijk is volledig verbonden met het economische netwerk van Nederland") en de missie ("economische groei door grens ontkennend te denken") zijn open deuren van de buitencategorie! Niettemin is wethouder van der Wal heel blij met de nieuwe inzichten, die volgens haar wetenschappelijk onderbouwd zijn "en dus gewoon waar!"

Ze vindt het een "eye opener" om niet langer Harderwijk op de kaart te hoeven zetten, maar gewoon in alle windrichtingen rond te leuren met de wetenschappelijk onderbouwde Harderwijkse handigheid.

KRUIMELS In Amersfoort, Apeldoorn, Zwolle en Lelystad lezen ze onze positioneringsnota niet. Dat is een geruststelling! Ze hoeven niet te weten dat onze ambtenaar wat moeite heeft met de dees en tees. Ze hoeven zeker niet te weten dat handigheid onze grootste kwaliteit is en dat onze "verdieping" bestaat uit het droppen van halfgare termen als "circulaire economie" en "daily urban system".

Als ze haar tegenkomen zullen ze onze wethouder best een handig meisje vinden en waarschijnlijk ook wel aardig, ijverig en ambitieus. Zo'n meid gun je wat!

Er rollen dus vast een paar kruimels van hun tafels waar wij, handige Harderwijkse jongens en meisjes, wonderen mee verrichten.

OPLEIDINGSNIVEAU Voor de langere termijn is beslist meer nodig dan een ambitieuze wethouder en een speedy beleidsambtenaar. Het gemiddeld lage opleidingsniveau van onze beroepsbevolking is zorgwekkend met het oog op de snelle technologische ontwikkelingen om ons heen.

Een overschot aan handige jongens en handige meisjes is contraproductief! Zorg ervoor dat onze kinderen naar de juiste scholen gaan!

Bert Vermaas.

Meer verhalen op de website goudgraver.com.