Knabbel en Babbel

Onze samenleving wordt ingewikkelder, onoverzichtelijker en onbegrijpelijker. Veel mensen hebben moeite de juiste keuzes te maken. Volgend jaar komt er daarom een energiecoach+, die kleinbeurzige mensen gaat helpen met bespaartips, energiecontracten, zorgverzekeringen, internet en mobiele telefonie. Zo worden de nare uitwassen van onze economische organisatie, door een gemeente-ambtenaar gladgestreken.

Volgend jaar kun je ook bellen, mailen en afspreken met een "Uitpluis-ambtenaar" of een met de "Scharrel- ambtenaar". Zo worden de nare uitwassen van de gemeentelijke organisatie onzichtbaar gemaakt.

De uitpluizer gaat inwoners helpen de weg te vinden in het gemeentelijk apparaat en scharrel gaat juist buiten het Huis van de Stad op zoek naar inwoners met mooie ideeën. De telefonisten van de gemeente hebben geregeld moeite te onthouden wie wie is, wat doet en en waar werkt, maar als er een echte uitpluizer nodig is om de juiste personen te vinden dan is het nog erger dan ik dacht. Dan is het Huis van de Stad onwenselijk goed dichtgetimmerd!

De meeste andere gemeenten beleggen de functies van Pluis en Scharrel bij een onafhankelijke derde partij en noemen die dan bijvoorbeeld ideeënmakelaar. Zo hoort dat ook. Want hoe je ambtenaren ook noemt, het blijven ambtenaren die -in dit geval- hun eigen vlees gaan keuren. Vroeg of laat gaat dat schuren met de wensen en belangen van de inwoners. Met die rare en krachteloze namen zijn ze trouwens direct al ongeloofwaardig! Bij Pluis en Scharrel denk je eerder aan Disney's knuffeltjes Knabbel en Babbel, dan aan een super-uitpluizer, die in no time weet in welke digitale prullenbak jouw mail per is verdwenen of aan een loeischerpe scharrel, die binnen een week de standplaats voor jouw tiny house / woonwagen op de gemeentelijke agenda krijgt.

Het publiek in de Raadszaal gniffelde behoorlijk luidruchtig over het Knabbel en Babbelplan, maar onze politici deden of ze dat niet hoorden. Dat was afgelopen voorjaar ook al zo toen we hoorden we dat er een Regel-Rek-Team benoemd was in de gemeentelijke organisatie. De gemeentelijke regels staan namelijk de gewenste uitkomsten soms, regelmatig of vaak in de weg. Over dat team is sindsdien niets meer over vernomen, hoewel ze in het Huis van de Stad toch elke maand een "boefje van de maand" verkiezing zouden houden? Pluis, Scharrel, de boefjes en het Regelrekteam: het is de Disney Club van Harderwijk! Schijnoplossingen met een ideologisch sausje over een goede-bedoelingen maaltje.

Als onoverzichtelijkheid ons probleem is moeten we zorgen dat het overzichtelijk wordt. Dat doen we dus niet door de organisatie nog onoverzichtelijker te maken want dan wordt het probleem ….. groter!

Goudgraver.