Nutteloze kennis

Met al deze warmte en de spetterende opening van de Boulevard (hoofdletter!) is één ding zeker: de winter is voorbij! In de winter sta ik in de spaarstand. Het enige doel is overleven. Iedere vorm van fysieke arbeid is tijdverspilling: in de winter lukt er toch niks. In de loop der jaren heb ik zo mijn eigen overlevings-gewoontes ontwikkeld. De winter gebruik ik voor het verzamelen van nutteloze kennis. Vorig jaar heb ik me zo grondig verdiept in de Chinese Taklamakan-woestijn, dat die virtueel gezien geen enkel geheim meer heeft. Het jaar dáárvoor leerde ik alles wat er te weten valt over de Anunnaki, mijn favoriete ruimtevolkje (half mens, half reptiel) van de planeet Niburu.

VERMICELLI Nutteloos? Ja, dat zou je wel zeggen. Dit jaar wilde ik graag weten hoeveel bruine bonen er nou eigenlijk in een kilo zitten en geloof me, als je daar eenmaal achter bent gekomen, dan wil je meer! Soms is dat makkelijk, zoals bij ingemaakte pepers en zilveruitjes in een 370ml potje; soms ook heel wat moeilijker zoals bij kappertjes, vermicelli, kattenbrokjes....en vooral bij kristalsuiker is het ècht afzien! Na zes weken had ik de supermarkt in-the- pocket.

LEGO Tijd voor de speelgoedwinkel, HEMA en de dierenspeciaalzaak. Ik weet nu hoeveel pingpongballen er in een vuilniszak gaan en hoeveel Cavia's in een 10-liter- emmer passen (veel meer dan je zou denken!). Door het opruimen van mijn zolder kwam ik er zomaar onverwachts achter hoeveel Barbie's er in een weekendtas kunnen, hoeveel rotzooi er in een 12-kuub- container gaat en hoeveel pijn het doet als je op een lego-blokje stapt. Steeds meer winkels kon ik afvinken en steeds meer 'hoeveel-vragen' werden opgelost. Haast ongemerkt werd tellen een tweede natuur.

BRADERIE Het is nu echt lente en een eindeloze reeks van jaar,-streek,- dorpsmarkten, braderieën en evenementen staat voor de deur. Bij al die gelegenheden is er ergens een grote, tot de rand afgevulde glazen pot, waarbij je moet raden naar het aantal linzen, horloges, palingen, kauwgomballen of andere dingen, die ik al bestudeerd heb.

Haha, dat is nu dus geen kwestie meer van raden, maar van wéten! Kennis is macht! Deze zomer win ik met gemak twintig lokale competities. Als het tegenzit zijn dat twintig potten thuisgemaakte honing, die niet in mijn koelkast passen, maar met een beetje geluk zijn het twintig vette VVV-bonnen, die precies in twee A6-enveloppen gaan (zó handig dat ik dat nu al weet). Over drie jaar is het enveloppenvakje in mijn bureau vol. Meer dan genoeg voor een enkeltje Taklamakan!

OP REIS Mijn zwerversnatuur schrok opeens klaarwakker uit een lange, diepe winterslaap! We gaan weer op reis! Nutteloze kennis bestaat niet. Hoe ik van daaruit dan op Niburu terecht moet komen?

Geen idee, maar dat zie ik dan wel weer.........

Goudgraver.