Peuter

Het leek echt gaaf te worden en het klonk als een landelijke primeur: "peuters spelen in Plantagepark op historisch verantwoorde watertafel!" Ja ja ik weet het, dat is al zowat drie maanden geleden, maar ik wilde deze keer graag eerst met een paar ervaringsdeskundigen praten voordat ik er iets over zou schrijven. Nou is het tegenwoordig best ingewikkeld als je een man bent en je wilt contact met een kleuter. Jullie begrijpen dus vast wel, dat er even wat tijd overheen is gegaan.

ZES-MINNERS Je komt trouwens niet veel kleuters tegen in het Plantagepark. De nieuwe watertafel verandert daar weinig aan. En de 6-minners, die wèl met hun ouders langslopen, worden niet bepaald enthousiast van de natuurstenen verbeelding van de binnenstad en de klaterende bedriegertjes. Ik dacht eerst nog, dat ze misschien niet goed begrepen dat ze daar nou juìst wèl mochten spelen en kocht een paar emmertjes en piep-eendjes bij de Action.

Dat hielp! Toen ik die in onze nieuwe "mini-Zuiderzee" had neergezet wilden enkele kindjes er wel op af, maar die werden weer tegengehouden door de belegen oneliners van hun zeer verstandige ouders ("nee doe maar niet hoor, je weet nooit wie er aan heeft gezeten" of ehhh "jakkes, misschien heeft er wel een hondje op gepist").

ZAND Gisteren had ik opeens geluk: een jong gezin was de eendjes aan het voeren! Eén van de twee kleinsten was naar de watertafel afgedwaald en stond daar neuspeuterend naar te kijken. "Vind je het mooi" vroeg ik? "Ik weet niet wat het is meneer" zei hij. Ik legde snel uit dat dat de binnenstad van Harderwijk is, zoals die vroeger (vooral nìet) aan het water lag en dat het (vooral wèl) de bedoeling is dat hij er zou gaan spelen.

"Ja meneer", sputterde hij tegen "water is altijd leuk, die slipvaste tegels begrijp ik ook, maar het is zóó ondiep dat je er weinig mee kunt? En als jullie echt willen dat ik daar ga spelen, waar is dan het zand?"

JULLIE Daar had je het al: ben ik zomaar ineens 'jullie' geworden alsof ik dat hele geval had bedacht. Ik zei, dat ZE (niet ik dus) dit een net parkje vinden en dat ZE dat graag zo willen houden. Geen zand dus!

Grapte ook nog, dat deze 'Zuiderzee' anders te vaak 'uitgebaggerd' zou moeten worden.

In mezelf dacht ik nog aan ambtelijke werktafels waar vast een keer gesproken is over de onwenselijkheid van historisch onverantwoord geplaatste zanddijkjes.

KWARTSLAGJE Op dat moment riepen zijn ouders hem terug. "Snap het" zei hij, "maar ik moet er vandoor, krijg zo weer een lesje niet-met-vreemde-mannen-praten, doei".

Ik keek hem na. Hij draaide zich nog één keer om en riep me toe: "oh ja, jullie (!) hebben die kaart wel verkeerd om gelegd, kwartslagje draaien". Slim jong, dacht ik nog, die komt er wel!

Bert Vermaas / Goudgraver.