Regenboog

Op de valreep ondertekende Harderwijk, als 49e Nederlandse gemeente, de intentieverklaring Regenbooggemeente. Dat is goed nieuws, vooral omdat een meerderheid van onze gemeenteraad nog geen half jaar geleden nooit van discriminatie in Harderwijk had gehoord! Dat was met dat regenboogzebrapad. Marcel Companjen (CU) had het toen voor alle zekerheid nog even nagevraagd bij de politie, maar die hadden geen herinnering aan discriminatiedingetjes. Dat laatste was natuurlijk geen verrassing: de ploegleiders van het wielerpeleton zeggen ook altijd, dat er -zeer beslist- geen doping wordt gebruikt en middenstanders klemtonen steevast, dat zij zèlf -zeer beslist- géén zwart geld hebben.

BORDEELVERBOD De Raad heeft nu dus, in slechts een half jaar tijd, erg veel geleerd! Dat is nog beter nieuws, want in Harderwijk leeft wel vaker een soort grootheidswaan, dat ze eenzaam aan de top van de wereld staan qua betrokkenheid, organisatie en tolerantie. Vraag me weleens af waar dat nou vandaan komt. Zou dat superioriteitsgevoel te maken hebben met onze roots als belangrijke handelsstad? Met onze centrale ligging tussen vele, nog véél kleinere gemeenten?

Met het feit dat we hier al 126 jaar geleden (ja inderdaad, 2017 was het jubileumjaar) een bordeelverbod instelden? Maakt niet uit: met 339 gemeentes, die nog moeten volgen loopt ons stadje net achter de voorhoede aan en veel beter

ANDERE LEVENSVORMEN Ik ben wel benieuwd of het kwartje nou echt gevallen is bij de Harderwijkse ambtenaren en politici? Zouden ze nu begrijpen dat er in Harderwijk, net als in de rest van Nederland, niet alleen op sexuele geaardheid gediscrimineerd wordt, maar ook op huidskleur, geloof, afkomst, leeftijd, opleiding en werklozigheid?

En dat er buiten het gemeentehuis meer menselijke levensvormen bestaan dan de aldaar zo bekende witte heterogemeenschap? Misschien was het toch niet zo'n overbodig idee om artikel 1 van de Grondwet in de raadszaal op te hangen naast de Nederlandse vlag?

VOORBEELDGEDRAG Over twee maanden zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Aan de kandidatenlijsten te zien gaat de gemeenteraad er straks nog witter uitzien dan nu. Op verkiesbare plaatsen staat alleen bij Groen Links en de PvdA een multiculturele kandidaat. Die Zehra Sariaslan van de PvdA telt -goed beschouwd- niet eens mee; nadat ze lang geleden de Verenigde Naties flitsend toesprak, valt ze in de gemeenteraad immers vooral op door nooit haar mond open te doen. Maar als onze Raad net zo snel blijft leren als in het afgelopen half jaar, is dat geen probleem.

Harderwijk scoort echt niet zo goed als ze denkt, maar haalt regelmatig vette voldoendes. Het zou wèl mooi zijn als de gemeente wat voorbeeldgedrag gaat tonen bij het aannemen van personeel. Het hoeven toch niet allemáál mooie jonge witte dames te zijn?

Bert Vermaas.