Veel te klein

De website van de stadscamping ziet er grappig uit. Er staat een retro VW-busje op, een dito caravannetje en een intiem tentje; alle in speelgoeduitvoering en stammend uit de tijd dat kamperen nog een avontuur was. Afgelopen weekend werd de stadscamping al flink wat drukker. Ik weet niet hoeveel gescheiden 27-plussers daar tussen zitten, want die kunnen niet meer naar de (illegale recreatieparken) nieuwe legale woonwijken en ook niet naar de ieniemienie huisjes op het voormalige Struik-terrein. Die laatsten zijn namelijk uitsluitend bedoeld voor jongeren, jonge statushouders en jonge echtscheiders. "Wettelijk gezien kan dat helaas niet anders", papegaaien onze gemeente en Uwoon elkaar na. Onzin, natuurlijk had dat anders gekund èn anders gemoeten!

VECHTPARTIJEN Wonen op 21 vierkante meter: je moet er maar zin in hebben! Op de plattegrond is heel optimistisch een tweepersoonsbed ingetekend, zodat je begrijpt dat deze nieuwe (plaggenhutten) huisjes heus bedoeld zijn voor twee personen. Blijkbaar "moet" alles altijd steeds goedkoper! En als dat niet meer lijkt te kunnen, verlagen we de norm en noemen het een experimentele woonvorm. Van het asielzoekerscentrum hadden we al geleerd, dat het, ondanks de stapeling van hele gezinnen in veel te kleine (hokken) woningen, best meevalt met het aantal vechtpartijen. Veel hoeft er dus niet meer geëxperimenteerd te worden. De toekomst van de sociale woningbouw is duidelijk: 24 vierkante meter max. en, om hinderlijke armoede-uitstraling te voorkomen, leveren we inclusief vloerbedekking, bed en gordijnen! Dat is een instant veroordeling van de toekomstige (losers) bewoners! Let op hè: tot nu toe deden we dit alleen bij de instellingsbevolking!

KOLKENDE SCHOOL Ja sorry, daar wordt ik heel kwaad van. Dat werd ik ook, toen ik zag wat er gekomen is van het winnende ontwerp voor het Vischpoortplein. Weet u het nog? De winnaar had een idee van een kolkende school vissen onder de Vischpoort. Hij had daarbij aan die vissen van Escher gedacht, die grafisch perfect in elkaar overvloeien. Nu liggen er vijfentwintig aluminium visjes, zó ondermaats dat je ze eigenlijk in zee terug moet gooien. Vijfentwintig armetierige visjes moeten de herinnering hoog houden aan een heftig visserij-verleden? Er kolkt niks; er is geen school; de visjes staan om en om noord-zuid en west-oost op identieke afstanden. Dat van die grafische perfectie is dus gelukt, zullen we maar zeggen. Maar ook hieraan werkte een ambtenaar, die vond dat het (best wat goedkoper mocht) een schitterende uitwerking was van een prachtig idee! Jammer: het plein voor de Vischpoort is het hoogtepunt van de boulevard en die plek verdient een aansprekend kunstwerk. Onze boulevard zèlf heeft zich met Pinksteren volop bewezen: dat is nu al een hit! "Klein Torremolinos", schoot me als eerste te binnen. Eigenlijk is onze boulevard dus nu al veel te klein?

Goudgraver.