Vertrouwen

Zonder vertrouwen in de mensheid, de regering, je vrienden, je partner en je buren kom je niet ver in het leven. Niet dat je in iedereen evenveel vertrouwen hoeft te hebben. In het algemeen geldt: hoe dichter iemand bij je staat hoe groter het vertrouwen. Voorbeeld? Ik zou iemand in Nieuw-Zeeland of uhhh Marten Foppen geen tientje uitlenen, terwijl ik daar met mijn buurman totaal geen moeite mee heb. Ach, het was helemaal niet mijn bedoeling om over Marten Foppen te schrijven, maar na drie zinnen schiet hij zomaar vanzelf mijn column in! Niet zo raar, want Marten werd ook zomaar uit het niets voorzitter van het Nationaal Sinterklaasmuseum. Ook al een onderwerp waar ik liever niets over had willen schrijven trouwens :(Eerlijk gezegd was hij uit mijn actieve geheugen verdwenen. Ik dacht serieus dat Marten na alle malversaties bij zowel het Dolfinarium als het Spoorwegmuseum nergens meer aan de bak zou komen, maar het tegendeel is waar.

Mensen die directeuren en voorzitters aanstellen zijn goed van vertrouwen en uitzonderlijk vergevingsgezind. ,,Interessante klusjes doorgeschoven naar je vrouw? Ja daar doen de media altijd zo lullig over maar wij niet hoor: welkom bij de club Marten!" En zo gaat de show door, nu met de Harderwijkse subsidie van 10.000 euro voor het Sinterklaasmuseum. Ook onze gemeente heeft geen enkele reserve bij de voorzitter. Allemaal heel menselijk hoor: liefst vertrouw ik ook alles en iedereen.

Ik word namelijk moe van al dat wantrouwen tegen die man in Nieuw-Zeeland, tegen de bloedstollende (just eighteen!) Jordania die mijn Facebook vriendin wil worden en zelfs bij Marten, want dat schijnt juist een heel innemende man te zijn. Een paar weken terug las ik dat 85% van de huishoudens in Harderwijk veel vertrouwen heeft in hun energieleverancier. Zoveel, dat ze het niet nodig vonden om dit jaar van leverancier te veranderen.

Dat is dom; ik schrok daar oprecht van! Ik dacht serieus dat iedereen intussen wel weet hoe je met energiebedrijven moet omgaan. Bij energiebedrijven werken namelijk heel veel Marten Foppens, die met jouw vertrouwen spelen. In hun computersysteem staat dat jij een cash cow bent! Sommige energiebedrijven zeggen dat je een korting krijgt in het tweede en derde jaar. Dat is ook zo, maar de beste deals worden altijd en overal bewaard voor nieuwe klanten. Het is heel makkelijk. Er zijn maar drie regels. 1 Koop nooit aan de deur of via de telefoon. 2 Koop altijd via een prijsvergelijkingssite 3 Sluit ieder jaar een nieuw contract af, nadat je in de laatste contractmaand je welkomstbonus hebt ontvangen.
Als al die luie huishoudens nog vanavond aan de slag gaan, levert jullie dat -allemaal bij elkaar- twee tot vier miljoen op. Dat komt goed uit met al die feestdagen voor de deur.

Goudgraver

(Coming out: ik werkte drie jaar voor een energiebedrijf, dat - net als haar concurrenten - SOMS de laagste prijs had in de markt).