Wereld Armoededag

Oktober is een drukke maand op de bonte wereldkalender van bijzondere thema's. Deze week heeft u onder andere de 'geen BH-dag', de 'internationale dag voor het beheersen van natuurrampen' en de 'internationale dag van het handen wassen' al voorbij zien komen.

Vandaag is het 'de dag van het meisje' en vrijdag kunt u -desgewenst- nog even stilstaan bij de 'Europese dag tegen mensenhandel'.  Geen thema's die mijn hart direct laten overslaan, maar morgen is dat anders! Morgen is het 'wereld armoededag'. De wereld armoededag wordt jaarlijks over de hele wereld gevierd op 17 oktober. Deze dag is in 1992 erkend door de Verenigde Naties, maar de eerste viering vond al in 1987 plaats in Parijs. Voorvechter was de charismatische Franse pater Joseph Wresinski, die zijn hele leven wijdde aan armoedebestrijding. 100.000 Parijzenaars verzamelden zich op het Human Rights and Liberties Plaza in Palais de Chaillot om mensen te herdenken die lijden onder armoede, honger, geweld en angst.

De officiële naam is overigens de 'internationale dag voor uitroeiing van armoede'. Dat klinkt een stuk ernstiger: de toevoeging van een opdracht maakt het urgent.

In Harderwijk wordt -voor zover ik weet- niets georganiseerd op 17 oktober. Aanrader is het 'Beleefhuis' op de Zeestraat 30. Tot 25 oktober kunt u daar heel concreet ervaren wat armoede, anno 2019, betekent. Ook is er vanavond in de Kiekmure -helaas dus op de verkeerde datum- een thema-bijeenkomst over armoede. Mooie initiatieven, maar voor een volgende viering hoop ik op meer!

In mijn vrije tijd ben ik redactieteam-lid van 'de nieuwe standaard van Harderwijk'; een online magazine dat zich inzet voor sociale inclusie en financiële veiligheid in onze stad. Wij vinden het onaanvaardbaar, dat inwoners van Harderwijk moeten rondkomen met een inkomen dat onder het wettelijke vastgestelde bestaansminimum ligt. Mensen, die dat overkomt kunnen daar meestal weinig aan doen. Het is hen overkomen door samenlopende omstandigheden, door starre regelgeving of doordat ze moeite hebben onze ingewikkelde samenleving te begrijpen. Het is goed om daar morgen even bij stil te staan. Goed ook om te beseffen, dat armoede iedereen kan overkomen.

We willen heel graag een tastbaar symbool in onze stad, dat ons blijft herinneren aan onze maatschappelijke verantwoordelijkheid. De gemeente Harderwijk steunt dit initiatief op voorwaarde dat wij zelf voor het geld gaan zorgen. Als iedereen, die in deze gemeente woont of werkt 50 cent doneert, leest u volgend jaar opnieuw deze tekst van Joseph Wresinski. Maar dan vanaf een marmeren gedenksteen in hartje Harderwijk: 'Waar mensen gedoemd zijn in armoede te leven, worden de rechten van de mens
geschonden. Wij zijn verplicht ons te verenigen om die rechten zeker te stellen'. 

Goudgraver.