• botanische tuin

    zelf

26 september lezing Groei & Bloei"Hoe hard is winterhard"

15-09-2017, 09:10 | Lezersnieuws |

Datum:

dinsdag 26 september 2017, 19:45 tot 22:00

Locatie:

Tesselschadelaan 1, Harderwijk
De Kiekmure
Harderwijk

Groei & Bloei Harderwijk/Nunspeet/Zeewolde

PERSBERICHT

Groei & Bloei lezing "Hoe hard is winterhard". Waarom gaan planten het ene jaar met strenge vorst niet dood en het volgende jaar met lichte vorst wel?

Op dinsdag 26 september geeft Gerard van Buiten, hortulanus van de Botanische Tuinen van de Universiteit Utrecht, een lezing in de Kiekmure, Tesselschadelaan 1 Harderwijk.

Geïnteresseerd? U bent van harte welkom. De lezing is gratis voor leden van Groei & Bloei, Niet-leden betalen € 2,50,- toegang.

Aanvang 19.45.

In onze tuinen kweken wij graag de meest bijzondere planten, maar vele daarvan komen uit gebieden met een heel ander klimaat dan het onze. Vandaar dat ze soms voor veel problemen zorgen, vooral wat de winterhardheid betreft. Van veel planten weten we niet beter dan dat ze bij ons alleen als eenjarige, of als kamerplant te kweken zijn, van andere soorten is dat vaak minder duidelijk. Een plant die bij de een probleemloos de winter doorkomt, legt bij de ander consequent het loodje. Hoe zit dat dan eigenlijk met die winterhardheid en hoe hard is winterhard eigenlijk?

In deze lezing neemt Gerard van Buiten ons mee naar verschillende streken in de wereld waar veel van onze tuinplanten vandaan komen. Allerlei planten komen voorbij waarvan wij misschien niet eens wisten dat ze winterhard (kunnen) zijn! Hij laat ons uitgebreid kijken naar de omstandigheden die mede bepalen hoe winterhard een plant eigenlijk is. En hij leert ons trucs om sommige juweeltjes net even beter de winter door te helpen.

Gerard van Buiten is sinds 2009 hortulanus van de Botanische Tuinen van de Universiteit Utrecht en is van kinds af aan in de weer geweest met planten. Hij is een echte plantenman en een geweldige verteller.