Science Cafe Harderwijk met gastspreker Prof,dr.John van der Oost met"Repareren vanGenen

12-01-2018, 15:50 | Lezersnieuws |

Datum:

donderdag 25 januari 2018, 20:00 tot 22:00

Locatie:

Smeepoortstraat 1, Harderwijk
brasserie de Bank
Harderwijk

Donderdag 25 januari 2018 vertelt Prof.dr.John van der Oost in het Science Café Harderwijk over de toekomstige mogelijkheden om genetische afwijkingen te repareren.

John van der Oost is hoogleraar Moleculaire microbiologie en Biochemie bij Wageningen University & Research.

Al langer dan 25 jaar is hij internationaal toonaangevend in het onderzoek naar het erfelijk materiaal van bacteriën en andere micro-organismen.

Biologische oorlogsvoering.

Alle organismen zijn verwikkeld in een strijd om het bestaan. Het is een biologische oorlogsvoering, soms relatief onschuldig, maar soms ook levensgevaarlijk. Net zoals wij last hebben van virussen , hebben bacteriën

dat ook. In zijn wetenschappelijke carrière heeft microbioloog John van der Oost enkele sensationele onderzoeksresultaten behaald.

Ruim tien jaar geleden was hij met zijn groep de eerste die het mechanisme ophelderde achter een uniek "anti-virussysteem" van bacteriën. Daardoor konden andere onderzoekers nieuw gereedschap ontwikkelen om, veel efficiënter dan voorheen, doelgericht genen te manipuleren.

Tweede afweersysteem

Recent ontrafelde John van der Oost een tweede bacterieel afweersysteem. Hierdoor werd de gereedschapskist voor genetische manipulatie nog verder uitgebreid. Een van de belangwekkende consequenties hiervan is de mogelijkheid om bepaalde genetische afwijkingen in menselijke cellen te repareren.

De presentatie is in handen van Jan Douwe Kroeske en de muziek wordt verzorgd door ToetSweet.

Het Science Café vindt plaats in brasserie de Bank, Smeepoortstraat 1, Harderwijk en is gratis toegankelijk.

Aanvang live-muziek: 19.15 uur; aanvang lezing: 20.00 uur.

www.sciencecafeharderwijk.nl.