• Start van de Rusthoeveloop estafette

    Henk Jansen

Athlos in topvorm bij 4x5 kilometer estafette Rusthoeveloop

11-07-2018, 16:59 | Lezersnieuws | wessel

Onlangs vond de laatste Rusthoeveloop plaats. Als seizoensafsluiting kon die ook in estafettevorm worden gelopen door een team van vier lopers. Voor de winnaars van elk van de drie categorieën heren, dames en gemengde teams, stond een knots van een wisselbeker klaar. Aan het einde van de avond was er een clean sweep voor de Harderwijkse atletiekvereniging Athlos.

Camping de Rusthoeve tussen Putten en Garderen is een oase van rust. De rust wordt er alleen verstoord door reeën en wilde zwijnen; en één keer per maand ook door heel veel hardlopers. Al 29 jaar organiseert SV Putten daar een maandelijkse hardloopwedstrijd door het bos over een parcours van 5km. Daarvan is 80% onverhard en weinig vlak; op zijn minst vals plat.

Voor veel lopers die in georganiseerd verband trainen een goede teamactiviteit voordat de zomer begint: er waren maar liefst 48 teams. De meeste uit de nabije omgeving: Putten, Nijkerk, Amersfoort en Harderwijk. Athlos had 11 teams afgevaardigd met de heren baanatleten van de middenlange afstanden en wegatleten van verschillende loopgroepen.

Het onverharde gedeelte was heel mul in de afdalingen. De verloren snelheid heuvelop kon daarom heuvelaf niet worden gecompenseerd. Als er dan nog energie over was, kon er bijna aan het einde over een kilometer geasfalteerd fietspad nog worden versneld. Daarna was het laatste rechte onverharde stuk van 400 meter mul zand richting de finish eigenlijk net te lang voor een volle sprint. Kortom, de meeste lopers vonden het zwaar.

Uiteindelijk waren er alleen prijzen voor de snelsten. De heren baanatleten Emile Dercksen, Marcel Doornekamp, Herbert Jansen Ruben Postma kwamen als eerste team over de finish in een totaaltijd van 1:10:27. Gevolgd door het gemengde team van Marit van den Broek, Wessel Geursen, Gertjan de Jong en Sten Oostland in 1:12:52, die daarmee eerste bij de gemengde teams werd. Voor de dames van lange afstandsgroep 2 was het een spannende race, omdat de top 3 binnen 43 seconden van elkaar finishten. Maar met 1:31:32 waren Dineke Bos, Reinalda Heemskerk, Alice Poel en Judith Veen het snelste dames team en wonnen ook zij de wisselbeker.

Als toetje op deze clean sweep voor Athlos, was Marit de snelste dame in 19:48 en Sten de snelste heer in 17:13. Daarmee gingen alle beschikbare prijzen mee naar Harderwijk en kan toch de conclusie worden getrokken dat de Athlos-lopers in topvorm verkeren zo vlak voor de zomer.