• stijgende woningmarkt

    eigen foto

Huizenmarkt verder onder druk!

13-01-2018, 15:30 | Lezersnieuws | Reyer Schuurkamp / NVM

De NVM heeft haar kwartaalcijfers zojuist weer bekend gemaakt en daaruit blijkt dat het vierde kwartaal van 2017 voor het eerst in jaren een daling (-6 procent) in het aantal verkochte woningen liet zien. De krapte is erg toegenomen en consumenten hadden het afgelopen kwartaal gemiddeld nog maar te kiezen uit 4 woningen. De druk op de woningmarkt blijft dus onveranderd hoog

In totaal stonden er in het laatste kwartaal van 2017 36 procent minder woningen te koop dan een jaar eerder. "Dat vormt, samen met de toch ook weer verder aangescherpte financieringsregels, een extra probleem voor met name starters op de woningmarkt", zegt NVM-afdelingsvoorzitter Reyer Schuurkamp van Brandt Makelaars uit Harderwijk. "In het segment tot circa € 350.000,-- is de markt ook in onze regio behoorlijk overspannen en wordt in bijna de helft van de gevallen zelfs minimaal de vraagprijs betaald".

"Tegelijkertijd zien wij aan de andere kant van het spectrum, dus in het segment vanaf circa € 750.000,-- juist dat er door verkopers nog behoorlijk wat water in de wijn moet worden gedaan wil men tot een verkoop geraken", vervolgt Reyer Schuurkamp. "Dit geldt met name in het buitengebied is onze ervaring, mensen trekken toch echt weer wat meer richting de lokale centra met alle voorzieningen op loopafstand".

"Meer nieuwbouw blijft de komende jaren het middel om de woningmarkt niet verder te laten vastlopen", zegt Reyer Schuurkamp. "Gelukkig wordt er in onze omgeving met name rondom Barneveld/, Putten, Harderwijk, Nunspeet en Elburg/'t Harde weer meer gebouwd, maar door eerdere jaren met een (te) lage productie krijgen we de achterstand de komende jaren nog niet weggewerkt."

De prijzen en de druk op de woningmarkt zullen daarom ook de komende tijd nog wel wat verder oplopen is de verwachting bij Schuurkamp, zeker bij gelijkblijvende economische omstandigheden. Aan de andere kant hoopt hij toch op een stabilisatie in de toekomst, want niemand is tenslotte gebaat bij een overhitte woningmarkt, geeft hij afsluitend aan.