"Ik hield restklachten en voelde me onbegrepen"

06-07-2016, 16:20 | Lezersnieuws | Anouk Bleekemolen

Circa 33 procent van alle kankerpatiënten heeft behoefte aan psychosociale zorg. Dat blijkt uit onderzoek van Integraal Kankercentrum Nederland en IPSO. Het is ook de persoonlijke ervaring van Anouk Bleekemolen, ervaren leiderschapscoach. Nadat zij zelf de diagnose had gekregen, zocht ze tevergeefs naar goede psychosociale zorg. Daarom richtte zij in november 2015 Coaching na Kanker op. Haar missie: vrouwen na diagnose helpen om zich, net als zijzelf, sterker dan ooit te gaan voelen.

Anouk is professioneel coach én ervaringsdeskundige. "In 2013 werd ik opgenomen in het ziekenhuis. Ze dachten aan een ernstige longontsteking. Maar nog geen dag later luidde de diagnose: lymfeklierkanker. Ik was net gestart als zelfstandig leiderschapscoach voor vrouwen en had een leuke man leren kennen. En opeens werd de wereld onder mijn voeten weggetrokken. Ik kon het niet bevatten."

Van Kanker naar Kracht

Teleurgesteld over de standaard hulp die haar was aangeboden, ontwikkelde ze het programma Van Kanker naar Kracht. Voor ex-kankerpatiënten met restklachten, zoals vermoeidheid, neerslachtigheid en angst voor terugkeer van de kanker. En voor mensen die moeite hebben het normale leven weer op te pakken, zoals werk en zorg voor het gezin. Anouk: "Vaak is er pas ruimte voor psychosociale zorg als de behandelingen klaar zijn en mensen bezig zijn met hun fysieke herstel. Dan ontstaat er pas meer ruimte voor het verwerken van emoties."

Korte interventie

Lies klopte aan bij Anouk twee jaar na haar diagnose borstkanker. Ze had een traject van borstamputatie, chemo en bestralingen doorlopen en vond het lastig haar leven weer op te pakken. Ze was bang dat de kanker zou terugkomen, zeker toen haar dochter ook borstkanker kreeg. Anouk: "Ik deed een korte interventie: een combinatie van e-coaching, mindfulness en een live-gesprek. Lies had de neiging zichzelf weg te cijferen en te kijken vanuit onmogelijkheden. Hierdoor remde ze zichzelf enorm af en voelde ze zich somber. Terwijl ze juist een heel mooi en sprankelend mens is. Lies is blij met het resultaat: "Dankzij de coaching kan ik mezelf erop betrappen wanneer ik denk in beperkingen. Ik kan dit nu ombuigen naar mogelijkheden, en dat voelt heel goed."

Petitie

Op 7 juni jl. bood de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) de petitie 'Minder kopzorgen bij kanker' aan VWS aan. Het doel van de petitie is om de vergoeding van psychosociale zorg bij kanker terug te krijgen in het basispakket.