• Energieadviseur Hanno van der Mark op bezoek bij een woning in Putten voor een energieadviesgesprek.

    Veluwe Duurzaam

Met een goed plan op weg naar een duurzamer huis

27-11-2017, 10:40 | Lezersnieuws | Sebastiaan van der Hoeven

Voor huiseigenaren die hun huis willen verduurzamen is er nu de mogelijkheid voor een energieadviesgesprek. De gemeenten op de Noord-Veluwe stellen deze energieadviesgesprekken in samenwerking met Veluwe Duurzaam beschikbaar. Bij een energieadviesgesprek komt er een onafhankelijke energieadviseur aan huis. De adviseur geeft aan welke stappen er het beste kunnen worden genomen om de betreffende woning duurzamer te maken. Er zijn een beperkt aantal adviezen beschikbaar.

Het energiezuiniger en comfortabeler maken van een huis is vaak heel wat uitzoekwerk. Hoe kom ik van mijn koude voeten af? Met welke materialen kan ik het beste isoleren? Kan ik mijn cv-ketel vervangen door een warmtepomp? Hoe vergelijk ik offertes? Hoe kom ik in stappen van het aardgas af?

Om een huiseigenaar bij het maken van de juiste keuzes te helpen, biedt Veluwe Duurzaam een energieadviesgesprek aan huis aan. Het energieadvies wordt gegeven door een onafhankelijke energieadviseur uit de regio. De adviseur neemt ongeveer een uur de tijd om het huis te bekijken en aan de hand van de vragen, wensen en budget van de huiseigenaar een persoonlijk stappenplan op te stellen. De kosten voor het advies bedragen €75. Dit bedrag ontvangt de huiseigenaar retour zodra binnen één jaar na het advies energiebesparende maatregelen worden genomen t.w.v. minimaal €750.

Huiseigenaren, die een energieadvies aan huis hebben gehad, zijn heel tevreden over het gesprek. 'Het gesprek was heel zinvol! Alle puzzelstukjes vielen in elkaar,' vertelt een inwoonster uit Oldebroek. Een huiseigenaar uit Harderwijk is blij: 'Ik heb voor mezelf een prioriteitenlijst van drie maatregelen gemaakt met behulp van het adviesgesprek.' Velen namen ook direct maatregelen, zoals een echtpaar uit Elburg dat net een huis had gekocht: 'Onze energiebespaarlening is goedgekeurd. We gaan een pelletkachel, spouwmuurisolatie en zonnepanelen aanschaffen.'

Let op: Er is een beperkt aantal energieadviesgesprekken beschikbaar. Geïnteresseerden die een energieadviesgesprek willen, kunnen dit aanvragen op www.veluweduurzaam.nl/advies.

Veluwe Duurzaam is het energieloket en platform voor duurzaamheid op de Noord-Veluwe. De deelnemende gemeenten zijn Elburg, Ermelo, Harderwijk, Hattem, Heerde, Nunspeet, Oldebroek en Putten. Met het beschikbaar stellen van de energieadviesgesprekken willen gemeenten huiseigenaren helpen met hun plannen om hun woning te verduurzamen.