• Presentatie meesterproef door havo 5 leerlingen in april 2015

Mijlpaal vwo Technasium RSG Slingerbos Levant: presentatieavond meesterproeven

03-03-2016, 09:50 | Lezersnieuws | M.J. Berkhof

In 2010 is RSG Slingerbos | Levant gestart met een Technasium. Nu 6 jaar later sluiten de eerste leerlingen uit vwo 6 de Technasium-opleiding af! Vorig jaar is de Technasium-opleiding reeds door de eerste lichting havo 5 leerlingen afgerond.

Sinds de start van dit schooljaar hebben de jongens en meiden uit het Technasium gewerkt aan hun meesterproef; "proeve van bekwaamheid". Eind 2015 zijn zij zelf op zoek gegaan naar externe opdrachtgevers. De leerlingen zijn met vraagstukken van opdrachtgevers aan de slag gegaan en hebben die vertaald naar eigen leeropdrachten en beoogde eindresultaten. Hun vooronderzoeken zijn reeds tijdens de PWS-avond gepresenteerd. Nu zijn de uiteindelijke rapportages geschreven, 3D-animaties ontworpen en websites geprogrammeerd. Op 8 maart 2016 worden de resultaten voor opdrachtgevers, klasgenoten, ouders en andere belangstellenden gepresenteerd. Leerlingen uit havo 5 presenteren vanaf 19.15 uur hun meesterproef in het auditorium en leerlingen uit vwo 6 verzorgen vanaf 20.00 uur een presentatie in het Technasium van RSG Slingerbos aan de Eisenhowerlaan in Harderwijk.

RSG Slingerbos | Levant is sinds 2010 een Technasium-school. Het Technasium is voor leerlingen die graag willen onderzoeken en ontwerpen. Dat doen zij bij het vak Onderzoek & Ontwerpen. De RSG heeft voor het Technasium een speciale werkplaats ingericht. Samen met klasgenoten wordt in groepjes gewerkt aan verschillende projecten. De projectopdrachten komen van verschillende externe opdrachtgevers zoals AWL techniek BV, Gemeentes Harderwijk en Zeewolde, VMI uit Epe en de Plastic Soup Foundation. De Technasium-leerlingen gaan op zoek naar oplossingen voor problemen waar de opdrachtgevers tegenaan lopen. Elke opdracht begint met een kijkje in de praktijk, een werkoverleg en een taakverdeling. De onderzoeksresultaten worden uiteindelijk gepresenteerd aan de opdrachtgever die de resultaten beoordeelt. Een ontwerp kan zelfs écht worden uitgevoerd. Zo ontwierp een groep leerlingen een bankieren-app voor de ING voor jongeren van 12 tot 16 jaar, ontwikkelden leerlingen in opdracht van een ijssalon een nieuwe ijssmaak en onderzochten leerlingen hoe het gebied 'De Bloemkampen' opnieuw ingericht kan worden. Technasium-leerlingen kunnen laten zien hoe vindingrijk zij zijn.

Het Technasium biedt zowel meiden als jongens met een havo- of vwo-advies een uitdagende leeromgeving.