• (oud-) wethouders nemen boek in ontvangst

    Gert van loo

'Monumentale boerderij moet blijven'

10-09-2017, 16:00 | Lezersnieuws | Natalie Overkamp

ERMELO - De (oud-) wethouders Evert van de Beek, Rikkert Vliek, Eibert Kuiper en Jan van den Bosch mochten zaterdag het eerste boek Boeren ontmoeten in Ermelo in ontvangst nemen. Een boek met een boodschap van de schrijvers Gert Hofsink en Natalie Overkamp. ,,Op het gemeentehuis, in de gemeenteraad, in het college, zitten bijna geen echte 'agrarische' Ermeloërs meer. Geen mensen die zich verantwoordelijk voelen voor ons agrarisch erfgoed," meldt Hofsink. ,,En dat is eigenlijk armoede, want daardoor is er feitelijk niemand die zich hiervoor verantwoordelijk voelt. Laten de oud-wethouders, met ons boek in de hand, maar vaker het gemeentehuis binnenlopen en wijzen op onze historie."

Het is de opvolger van het boek De Boer op in Ermelo, dat in 2012 verscheen en in korte tijd was uitverkocht. Sindsdien zijn de auteurs op pad gegaan op zoek naar nieuwe verhalen. Niet alleen zijn het historische feiten, het zijn vooral verhalen over de boerenerven en families, maar ook sfeervolle portretjes over gepassioneerde mensen. ,,Er blijven steeds minder authentieke boerderijen over. ,,Binnenkort wordt boerderij De Boomen gesloopt en het monumentale boerderijtje van Van Nijhuis aan de Zeeweg staat op instorten. Dat is de reden waarom we de geschiedenis willen vastleggen. Nu kan het nog," aldus Gert Hofsink.

Wethouder Jan van den Bosch: ,,Ik heb op de Goede Herderschool gezeten. In mijn klas waren veruit de meeste kinderen waren van boeren afkomst. Dat was jaren '70, nu kun je de melkveebedrijven op een hand tellen. Het karakter van het buitengebied is ongelofelijk veranderd, de kunst is het om dit gebied mooi te krijgen en te houden. Dit boek beschrijft het boerenleven, de historie, het gevoel, vastgelegd voor het nageslacht." Hij onderstreept het werk wat verzet is en de waarde daarvan. De presentatie was tevens de start van Open Monumentendag 2017 met het thema Boeren, burgers en buitenlui. Voor Hofsink en Overkamp overigens ook gelijk het moment om de organisatie van dit culturele evenement te verlaten. ,,We hebben het tien jaar met veel plezier gedaan, maar we geven het stokje nu graag door."

Het boek Boeren ontmoeten in Ermelo is te koop bij museum Het Pakhuis, Bruna, Riemer&Walinga boekverkoopers, woonwinkel Buiten- en Binnengoed en bij de Oudheidkundige Vereniging Ermeloo. De prijs van dit 200 pagina's tellende rijk geïllustreerde boek is € 22,50.