• Remco van der Spoel

    Margriet Hop

Opbrengst gedichtenbundel Remco van der Spoel voor Oude Synagoge

05-12-2018, 10:24 | Lezersnieuws | Philipien

Op zondagochtend 23 december leest Remco van der Spoel in de Plantagekerk tijdens de dienst van 09.30 uur voor uit zijn gedichtenbundel ‘(Ver)gezicht’. De opbrengst van zijn bundel doneert hij aan de Oude Synagoge voor het plaatsen van zonnepanelen.

Remco (1966) is een geboren en getogen Harderwijker en werkt op dit moment als postbezorger voor de Gresbo. Daarnaast is hij sportliefhebber en dichter.

Al sportend en brieven bezorgend slaat Remco gedachten, woorden en dichtregels op die hem inspireren in het schrijven van poëzie.

(Ver)gezicht is Remco’s tweede gedichtenbundel; in 2014 verscheen zijn eerste bundel ‘Wanneer rennen slenteren wordt’. Met de verkoop van deze bundel zamelde hij destijds 2000 euro in voor de Voedselbank. Hij droeg de bundel op aan zijn opa, Hendrik van der Spoel.

Deze nieuwe gedichtenbundel draagt Remco op aan Janny Klein. ‘ Ik heb Janny voor het eerst leren kennen tijdens de filmnacht in het Filmhuis. Het moet ergens in de jaren ’80 geweest zijn. Sinds die tijd zijn wij elkaar blijven ontmoeten. De laatste jaren kwam ik veel bij Jan en Janny thuis op bezoek en samen bespraken wij mijn gedichten aan de eettafel. Zij wisten altijd een draai aan ze te geven waarmee mijn gedichten nog beter tot hun recht kwamen. Janny heeft zich altijd ingezet voor Harderwijk maar is helaas twee jaar geleden komen te overlijden. Eigenlijk mis ik haar nog elke dag. Daarom is het niet allen vanzelfsprekend maar ook een grote eer om mijn bundel (Ver)gezicht aan haar op te dragen’.

Tijdens de dienst In de Plantagepark op zondag 23 december, die om 09.30 uur begint, wordt de gedichtenbundel officieel gepresenteerd. Na de dienst kunnen geïnteresseerden, onder het genot van een kopje koffie, geheel vrijblijvend de bundel aanschaffen. De prijs is 5 euro. De opbrengst gaat naar de Oude Synagoge.

‘De Oude Synagoge is een laagdrempelig inloophuis voor kwetsbare mensen. Daarnaast wordt de Oude Synagoge ingezet voor verschillende activiteiten. Op dit moment loopt er een subsidieaanvraag voor het plaatsen van vijftien zonnepanelen. Deze aanvraag kan alleen doorgang vinden als er eigen geld, door middel van sponsoring, wordt ingebracht. Met het plaatsen van de zonnepanelen wordt het energieverbruik met 50% teruggebracht, wat niet alleen scheelt in de portemonnee  maar ook goed is voor het milieu. Het is een mooi doel en daarom doneer ik het geld graag aan de Oude Synagoge’.