• De pleisterlagen in de Grote Kerk laten los.

    Vrienden Grote Kerk
  • Bovenin de Grote Kerk is het een werkplaats.

    Vrienden Grote Kerk

Veel scheuren in stucwerk van de Grote Kerk

09-02-2019, 13:49 | Lezersnieuws | Stichting

Een dikke maand na het starten van de restauratiewerkzaamheden van de koorgewelven is duidelijk, dat de werkzaamheden geen dag te vroeg komen. Wat deskundigen jaren geleden voorspelden is uitgekomen: op de gebogen delen op meer dan 25 meter boven het koor van de kerk zijn erg aangetast. Het stucwerk vertoont veel scheuren nu de restaurateurs van dichtbij de kwaliteit van de schilderingen in ogenschouw kunnen nemen. Ook laten op verschillende plaatsen de pleisterlagen los. Desondanks liet restaurateur Aafje Bouwhuis vorige week weten, dat er ook relatief goede velden met schilderingen tussen zitten, die weinig aandacht nodig hebben.

Met vier restaurateurs tegelijk wordt op dit moment hoog boven in de Grote Kerk aan het herstel van de schilderingen gewerkt. Er is een steigerinstallatie aangebracht om 20 meter hoogte waarop een werkvloer is aangebracht, die het mogelijk maakt dat de restaurateurs met rolsteigers vlakbij de schilderingen kunnen komen. Overal vertoont het stucwerk scheuren, die uitgehakt worden en opnieuw worden gevuld met een speciaal uitgedachte mix van cement, zand en water. Nieuwe methodes om de pleisterlaag te conserveren, zoals die bij de vorige restauratie rond 1975 worden gehanteerd, zijn nu uit den boze. Epoxielijm en portland cement bleken te agressief of niet poreus genoeg om de gewelfbogen in goed staat te houden.

Terwijl de restaurateurs aan de onderkant van de gewelven werken, wordt er daarboven hard gewerkt door constructeurs om de belangrijkste oorzaak van het verval uit te sluiten. Hier wordt de constructie van houten balken en stalen stangen dusdanig geconsolideerd dat er geen speling meer kan optreden.

De Stichting Vrienden van de Grote Kerk is tevreden over het verloop van de restauratie. Voorzitter Albert Heldoorn: "We kunnen melden, dat de fondswerving goed verloopt waardoor we zekerheid hebben voor het komend jaar. Voor de periode daarna zijn er nog open einden. De stichting bljft zich inzetten om financiële steun te verkrijgen".

De stichting heeft toestemming om vanaf maart met de eerste bezoekers bovenin de Grote Kerk excursies te organiseren. Heldoorn: "We denken aan groepjes van tien personen per keer, die dan vlakbij kunnen zien wat een vakmanschap Ewolt van Delft in 1562 heeft neergezet. Heel indrukwekkend." Wie een keer de unieke kans wil benutten om vlakbij de koorgewelven in de Grote Kerk te bekijken, moet begin maart de site van de stichting in de gaten houden.