• Dick W.A. Maes-Broekema

    Fotostudio Merjenburgh

Concert 'Samenloop voor Hoop' op 7 november bij de Admiraal

18-10-2019, 10:57 | Lezersnieuws | Frances

‘Soms heb je ergens spijt van en dan is het fijn als je het weer goed kunt maken’. Onder dit motto gaat de Harderwijker Dick Maes Broekema op 7 november 2019 om 20.00 uur een muzikale voorstelling geven waarvan de opbrengst bestemd is voor Samenloop voor Hoop Harderwijk. Plaats van handeling is de bijzaal van Restaurant de Admiraal aan de Strandboulevard van Harderwijk. Maes Broekema hanteert tijdens dit concert zowel de klassieke gitaar als de piano. Ank Bos, bestuurslid van Samenloop voor Hoop en Stichting Maretak Veluwe en voormalig stadsdichter Wietse Hummel verlenen ook hun medewerking. Toegangsprijs is 10 euro inclusief een kopje koffie bij binnenkomst. 

‘Begin dit jaar heb ik toegezegd om op 21 september te spelen in de tent van Samenloop voor Hoop, maar die afspraak kon ik wegens verblijf in het buitenland niet nakomen. Een dag voor de manifestatie moest ik helaas afzeggen. Nu geef ik mijn muzikale bijdrage alsnog, maar dan in de vorm van een concert, zeg maar voorstelling’.

Dick Maes Broekema speelt sinds zijn 14e jaar gitaar en is vrijwel autodidact. ‘Ik was ooit een veelbelovende jonge musicus en kreeg toen zowel gitaar- als orgellessen’. Hij kreeg op 14-, 15- en 17e jaar hersenvliesontsteking, waardoor hij de muzikale opleiding niet kon afmaken, maar ook het vermogen om noten te lezen verloor. Volgens de leraren lag een professionele carrière sowieso niet in het verschiet.  ‘Ik kan slechts noten ontcijferen en door groeiachterstand waren en zijn mijn handen zijn eigenlijk te klein om een instrument te bespelen’. Niettemin bracht hij het tot organist van de Katholieke St. Catharina kerk in Harderwijk. Hij bleef ook altijd gitaar spelen. ‘Inmiddels heb ik een aangepast repertoire ontwikkeld van eigen composities, die ik die avond ga spelen. Dit afgewisseld met op piano een aantal kort stukken van Bach en op de gitaar. Hoogstandjes hoef je van mij niet te verwachten, wel aangename melodieën. Een extra motivatie voor de muzikant is het feit dat in zijn eigen naaste familie kanker voorkomt. ‘Mijn zus is van kanker genezen en mijn broer kampt nog steeds met die verschrikkelijke ziekte’.

Wie de muziek van Maes Broekema mooi vindt, kan een CD kopen met de muziek die hij op de avond laat horen. De CD heet ‘On the Sideline’ en de opbrengst is bestemd voor de Stichting Langs De Zijlijn die zich het lot aantrekt van kinderen uit gezinnen waar kanker voorkomt. Meer informatie: www.gelegenheidsgitarist.eu of op facebook: https://www.facebook.com/gelegenheidsgitarist