• boom met paddenstoelen

    AV Athlos

Wandel mee met De Beekhuizerzand wandeltocht

07-10-2019, 00:10 | Lezersnieuws | Elaine

Zaterdag 12 oktober organiseert AV Athlos Harderwijk de Beekhuizerzand wandeltocht van 7 of 14 km door de Harderwijkse bossen. Naast de run-bike-run en de estafette cross organiseert Athlos ook deze wandeltochten met routebeschrijving. Na afloop van deze herfstwandeling staat er bij Athlos een lekker kopje soep klaar. Ook is faunabeheer aanwezig om wat te vertellen over de dieren die zich in de Harderwijkse bossen bevinden. In de herfst zijn de bossen een lust om door te wandelen, niet in de laatste plaats vanwege de kleurenpracht. En het is nu paddenstoelentijd! Dus kom en wandel mee!

Natuur is altijd in beweging. Rond 1900 was er op de Veluwe weinig bos meer over. De heidevelden en stuifzandgebieden, die zijn ontstaan als gevolg van de ontbossing, zijn daarna op grote schaal bebost en dit geeft de bossen die we nu kennen. Wij willen heide als natuurgebied behouden. Voor de natuur is het 'slechts' een tussenstadium in de kolonisatie van kale zandgronden. Heide is een van de eerste plantjes die op zandgronden voet aan de grond weet te krijgen. Het stuifzandgebied ‘Beekhuizerzand’ is zo'n 15 jaar geleden hersteld en je kunt zien hoe het gebied er nu uit ziet.

En er zijn meer bijzonderheden in de directe omgeving. Wist u dat de Watertorenweg op een wegenkaart van Harderwijk uit 1832 de Gaauwdieveweg genoemd werd? Het is de weg van de Leuvenumseweg naar de Galgenberg, dus de bestemming van de gauwdieven was duidelijk. In de Harderwijkse bossen ligt een groot waterwingebied. In 1894 is de 16 meter hoge watertoren op de Galgenberg gebouwd. Vroeger werd voor de bouw van een watertoren altijd een “hoog punt” gekozen in verband met de gewenste waterdruk. En kent u de houtsnijwerken op de speelweide? De wandeltocht komt er langs.

Wil je niet zelf de route wandelen? Er  is ook de mogelijkheid om je in te schrijven voor een wandeling van 7 km met begeleiding van een wandeltrainer. Je bent dan maximaal 2,5 uur onderweg. We geven dan informatie over het ontstaan, het beheer, het gebruik van het Beekhuizerzand en het herstel van het stuifzandlandschap. Aanmelden kan op zaterdagochtend bij Athlos of via www.inschrijven.nl  Meer info is te vinden op https://athlos.nl/wedstrijden/athlos-cross