• PvdA- raadslid Laurens de Kleine: ,,Popschool en Underground ook betrekken bij samenwerking'. -

    Mieneke Braakman

Aaltjesdagen, Aaltjespop en Estrado slaan handen ineen

HARDERWIJK De stichtingen Aaltjesdagen, SVP Aaltjespop en muziekpodium Estrado zijn een samenwerkingsverband aangegaan. Dit werd zaterdag bekendgemaakt tijdens het festival 'First Date', met een bandpresentatie van de stichting SVP Aaltjespop in Estrado.

Mieneke Braakman

Het gratis festival met zes bands trok een groot publiek. De organisatie wil 'First Date' elk nieuwjaar gaan herhalen. De samenwerking biedt ook de mogelijkheid om Aaltjespop eindelijk tijdens Aaltjesdagen te houden. Dat lag vroeger moeilijker. Voormalig wethouder Laurens de Kleine, tegenwoordig PvdA-raadslid en tevens voormalig directeur van Estrado, straathoekwerker en medeoprichter van Aaltjespop ruim 30 jaar geleden, opende het festival. Hij blikt terug op de geschiedenis van Aaltjespop, dat in 2003 sneuvelde. ,,Tijdens 'Aaltjesdag' vroeger, was er niets voor jongeren. De toenmalige organisatie had er geen geld voor over. We bekostigden het festival zelf, samen met onder anderen Karel Miedema en Edwin van Westerlaak, nu weer de oprichters van de huidige stichting SVP Aaltjespop. Toen al was het liefde en oud papier.''

POPSCHOOL Nu de samenwerking tussen SVP Aaltjespop, Estrado en Aaltjesdagen een feit is, noemt De Kleine met nadruk óók het belang van samenwerking met de Popschool en de stichting Underground, die tot 2017 onder meer het succesvolle culturele festival 'Lalaland' organiseerde. ,,Alleen een nauwe samenwerking kan leiden tot een goed popaanbod en de mogelijkheid van (jonge) talenten om hun dromen uit te laten komen. Opleiden bij de Popschool, podiumervaring opdoen in Estrado. En mogelijkheden bieden aan bands in oefenruimtes en begeleid worden in samen spelen.'' Dit laatste gebeurt versnipperd bij zowel bij de Stichting SVP Aaltjespop, Estrado als bij de Popschool.

Karel Miedema van SVP Aaltjespop heeft ideeën over die samenwerking. ,,Binnen de gecreëerde cultuur in Harderwijk heeft Laurens de Kleine gelijk. Ik vind dat het een begin moet zijn om deze cultuur gezonder te maken. Expertises op ieders eigen terrein moeten elkaar aanvullen, waardoor de kwaliteit van het aanbod verbetert. De eerste samenwerking zou moeten zijn, om van elkaars doelstelling af te blijven, zodat je eigen expertise de aandacht krijgt die het verdient. Voor de één is dat goede lesruimte en docenten, voor de tweede een concertzaal waar Midden Nederland op wacht. Dan is er nog een club die creatieve initiatieven ontwikkelt (Underground). Wij, SVP Aaltjespop, bieden ruimten waar bands kunnen oefenen en techniekontwikkeling. Al deze expertises samenbrengen is nodig voor grote evenementen.'' Dat de eerste samenwerking vruchten afwerpt, bleek zaterdag door de samenwerking tussen de vele vrijwilligers van de drie organisaties. Gezamenlijk verzorgden zij de muziektechniek, horeca, bandverzorging, muntverkoop en catering.