• De Aaltjesdagen trekken jaarlijkse vele belangstellenden naar Harderwijk (archieffoto 2014).

    Henk Merjenburgh

Aaltjesdagen voor het eerst ook op zondag

HARDERWIJK Traditiegetrouw nog altijd op de tweede zaterdag in juni, ooit uitgebreid met de vrijdagavond: Aaltjesdagen worden dit jaar voor het eerst met de zondag uitgebreid. Van 10 t/m 12 juni staat de stad weer bol van de activiteiten.

De zondag wordt ingevuld met het 'Foodfestival' op de Stille Wei. Lokale ondernemers en foodtrucks uit het hele land zorgen voor culinaire geneugten, goede wijnen en speciale bieren. Voor de echte Bourgondiër, zo noemt de organisatie het. Een draaimolen, reuzenrad, live bandjes en dj's zorgen voor een nieuw festijn op Aaltjesdagen, voor alle leeftijden.

Het is ook hier, waar vrijdagavond 10 juni de Aaltjesdagen van start gaan. Bedrijven kunnen tegen gereduceerd tarief een 'vrijdagborrel' nemen, maar iedereen is welkom. Eveneens vrijdagavond wordt voor de tweede maal de 'Aaltjesnacht' gehouden, met op de Markt. Van 20.00 tot 22.00 uur muziek.

TRADITIONEEL Zaterdag zijn er, behalve de traditionele activiteiten, ook enkele nieuwe. Er zijn oude ambachten bij de haven met optredens van shantykoren. De molen, vischafslag en botterwerf hebben open dag. Bezoekers kunnen hier ook met botters een tochtje varen. Op zaterdag staat er ook veel sport op het programma, op en rond het Strandeiland. Hoogtepunten zijn de 'Dutch Street Cup' en de Nederlandse Kampioenschappen Freestyle kayakken.

In verband met de werkzaamheden op de Boulevard wordt de braderie verplaatst. Op het eerste stukje van de Boulevard, tot aan de Vischpoort en op de Vischmarkt staan de kramen. Maar ook is een deel op de Vitringasingel gepland. Dit sluit aan op de weekmarkt op het Kloosterplein. Die wordt zaterdag voor de verandering de gehele dag gehouden. Ondernemers van de Smeepoortstraat organiseren een kunstmarkt in het Plantagepark.

In het Hortuspark is een kinderspeelparadijs. Hier is 's avonds een salsafeest. Tegelijkertijd met 'Radio 538 dj's on tour' op de Markt. Een echte klassieker op de Aaltjesdagen is de Boeldag met veiling voor de grote kerk. Die wordt al sinds de eerste Aaltjesdag, in 1983, op altijd dezelfde wijze gehouden.

VISSERIJDAGEN[] Sinds vorig jaar vinden de Visserijdagen plaats tijdens de Aaltjesdagen. Vrijdagmiddag is de start met een 'bokkingrace' vanaf de nieuwe vischafslag. Bedrijven strijden op oude botters om de 'HAV wimpel'. Inschrijven kan nog. Christel van de Stouw van de organisatie laat weten, dat het programma van Aaltjesdagen en de website nog steeds worden aangevuld.

SCHOLIEREN Dit jaar gaan scholieren hun maatschappelijke stage lopen tijdens de Aaltjesdagen. Zij fungeren als wegwijzer voor bezoekers, delen plattegrondjes uit en nemen een enquête af onder de bezoekers. ,,We zijn blij met deze hulp. Vooral omdat er tijdens Aaltjesdagen op zoveel locaties activiteiten zijn, is het belangrijk dat bezoekers de weg wordt gewezen.''