• Ab de Haas is op zijn best als hij achter de microfoon plaats mag nemen.

    Harry Schipper

Ab de Haas trekt met El Mundo duizenden luisteraars

HARDERWIJK Radio maken met wereldmuziek en singer & songwriters die je op andere zenders vrijwel nooit hoort. Dat doet de zeventigjarige Harderwijker Ab de Haas deze maand al tien jaar. Hij viert het vrijdag 31 maart met een uitzending van zijn wereldmuziekprogramma El Mundo - mét publiek - dat tussen 10.30 en 13.00 uur wordt opgenomen in het Stadsmuseumcafé.

Harry Schipper

El Mundo wordt uitgezonden via drie lokale radio-omroepen: Harderwijk FM, RTV Zwolle en Deventer RTV en daarnaast nog eens via 'Mixcloud' op internet. Zijn publiek is uitgegroeid tot vele duizenden luisteraars. In Harderwijk stemmen ze iedere vrijdagavond om tien uur af op Harderwijk FM, dat tegenwoordig deel uitmaakt van de zender VOC Lokaal.

VERSLAVING ,,Ik heb maar één verslaving", lacht Ab de Haas voluit, ,,en dat is muziek." In zijn werkkamer in zijn huis in Stadsweiden bereidt De Haas zijn programma voor. Wie wel eens heeft afgestemd op El Mundo, weet dat dit veel meer is dan wat plaatjes uitzoeken om te draaien. ,,Nee, hoewel daar ook tijd in gaat zitten, besteed ik ook veel aandacht aan het regelen van een singer & songwriter, die ik in Studio Live, het live-onderdeel in het tweede uur van El Mundo, interview en die dan vaak ook nog wat zingt en speelt. Lukt lang niet altijd trouwens, vooral internationale artiesten niet. Dan interview ik zo'n muzikant telefonisch. Is toch ook leuk?" Behalve interviews met muzikanten uit alle delen van de wereld, besteedt Ab aandacht aan allerlei lokale en regionale culturele evenementen en geeft hij tips over concerten die eraan komen.

Hoewel Ab de Haas ook actief is als muziekprogrammeur voor de Catharinakapel en Centrum de Zin is hij toch meest van al radiomaker: ,,Radio is een prachtig oud medium, maar tegelijk heel modern. Je kunt tijdens het luisteren blijven werken en dingen doen, zelfs autorijden." Hij draait muziek die je meestal niet op andere radiozenders hoort. ,,Wereldmuziek is een containerbegrip voor muziek die uiteenloopt van Iraanse muziek tot Afropop. Ik ben opgegroeid met muziek. Mijn ouders hielden van klassiek. Ik was gek op rock 'n roll: mijn eerste single was 'Jail house rock van Elvis Presley. Op m'n vijftiende ging ik voor het eerst naar een concert van The Scorpions in Wageningen. Geweldig!"

De Haas, nog steeds actief als relatietherapeut - 'ik hou ervan om mensen beter met elkaar te laten communiceren'- kwam in 1976 naar Harderwijk en nam zijn passie voor muziek mee. ,,Ik ben altijd al op zoek geweest naar nieuwe muziek. Ik reisde vroeger veel en nam van vakantie altijd muziek mee, die je hier nooit op de radio hoorde. Tien jaar geleden begon ik met een eigen radioprogramma.

PROGRAMMA De eerste drie jaar bij Veluwe FM en de internetzender Randmeer FM. Daar zat ik met mijn programma al heel snel op zo'n zesduizend luisteraars. Geweldig natuurlijk. Nu wordt mijn programma ook in Deventer en Zwolle uitgezonden. In Deventer deden ze een tijdje terug een onderzoek naar de luisterdichtheid waarbij de lokale zender op veertien procent uitkwam. Dan zit je daar toch al gauw op twintigduizend luisteraars!"

De afgelopen zeven jaar is El Mundo via Harderwijk FM te horen. De Haas maakt het programma meestal op vrijdagmiddag, samen met Regina Timmerije die regie en techniek voor haar rekening neemt. ,,Radiomaken moet je samen doen. Alleen is niets aan. Ik ben een sociaal mens, die ervan houdt om te ouwehoeren." Wekelijks levert ook voormalig stadsdichter Michel Martinus een poëtische bijdrage aan het El Mundo.

Dat het geouwehoer van Ab de Haas wel meevalt, schrijft cabaretier Vincent Bijloo in een column in het AD die te lezen is op www.abdehaas.nl: ,,Het medicijn tegen een winterdepressie heet El Mundo: hét antwoord op de industriemuziek die door vrijwel alle publieke en commerciële omroepen over ons wordt uitgestort."