• Bas Czerwinski

Analyse: snel klaar, want er wacht werk

De kiezer heeft gesproken. Harderwijk Anders behaalde zes raadszetels en werd onverwacht de grootste partij, op de voet gevolgd door de VVD met ook zes zetels. De tot nu toe grootste partijen, CU en CDA, leverden drie zetels in. Toch hebben deze vier coalitiepartijen nog altijd een forse raadsmeerderheid. Met 21 zetels zelfs eentje meer dan de afgelopen vier jaar. Natuurlijk zouden ook andere partijen de grote winnaars Harderwijk Anders en VVD aan een meerderheid kunnen helpen. Je bent er immers met vijftien zetels. Dus als D66 met haar drie zetels aanschuift, kan het ook werken. Doe er PvdA bij en je krijgt iets anders dan de anti-koopzondag- meerderheid die het vier jaar voor het zeggen had.

De vraag is of we dat moeten willen. Ik zeg nee. De Harderwijkse raad liet ons deze vier jaar zien dat er – op koopzondagen na – altijd prima te praten viel. Er is veel bereikt en er staat nog veel in de steigers. Daarbij hebben de coalitiepartijen (meestal !) goed geluisterd naar wat de andere raadsfracties wilden.

Met praten over wat je samen wilt en kunt bereiken, kom je veel verder dan het opzoeken van de tegenstellingen.

Wat ervoor pleit opnieuw een coalitie te vormen van Harderwijk Anders, VVD, ChristenUnie en CDA zijn ook de vier wethouders die lieten zien dat ze niet op eigen houtje dingen bedenken en oplossen, maar de raad het voortouw laten nemen. De raad bepaalt en de wethouders voeren uit. Vriend en vijand vinden ook dat ze dat uitstekend deden.

Met slechts één wethouders-wissel (Marcel Companjen neemt voor de ChristenUnie de plek in van vertrekkend wethouder Pieter Teeninga) kunnen de coalitieonderhandelingen nu eens bliksemsnel worden afgerond. Niks coalitieakkoord: gewoon met z'n allen een raadsbrede strategische raadsagenda opstellen en snel verder met het vele werk dat nog wacht om Harderwijk en Hierden nóg mooier en leuker te maken dan ze nu al zijn.

Dat kunnen we hier in Harderwijk prima zelf.

Dus: bedank de net aangestelde 'verkenner', die alle mogelijkheden om tot een coalitie te komen moet uitpluizen en vervolgens tot een dichtgetimmerd akkoord te komen met een mooi bosje bloemen, dan is ze zondag alweer thuis…

En die koopzondagen dan? Dat wordt hooguit even slikken voor de ChristenUnie, maar de winnaars lieten al eerder weten dat er een 'Harderwijkse oplossing' uit rolt, dus met respect voor elkaar en niet teveel koopzondagen ineens. Maar wél al dit zomerseizoen!


Harry Schipper.