• DCIM - 100MEDIA - DJI_0325.JPG

    eigen foto

Archeologische speurders gezocht

ERMELO Een nieuw project met als naam 'Erfgoed gezocht' gaat eind april van start en belangstellenden kunnen meespeuren naar archeologische resten op de Veluwe. Dit project is een samenwerking tussen Erfgoed Gelderland en de Universiteit Leiden.


De afgelopen jaren is de hoogte van Nederland gedetailleerd in kaart gebracht met de zogenaamde LiDAR techniek (voor iedereen te raadplegen via het Actueel Hoogtebestand Nederland). Het grote voordeel van deze techniek is dat metingen door vegetatie heen gaan. De ondergrond van bijvoorbeeld bosgebieden is nu voor het eerst zichtbaar zonder dat bomen en struiken het zicht belemmeren. Dit levert een grote hoeveelheid nieuwe archeologische vondsten op, zoals grafheuvels.

WERKZAAMHEDEN Omdat het traceren en evalueren van deze nieuwe resten een te grote klus is voor archeologen alleen, wordt aan eenieder die geïnteresseerd is gevraagd om mee te speuren naar nieuwe
grafheuvels en andere archeologische structuren. Als eerste onderdeel van dit proces wordt via de computer op de hoogtekaart gezocht naar nog onbekende archeologische structuren. Dit gaat gebeuren via een online platform voor burgerwetenschap ( www.zooniverse.org onder de projectnaam Erfgoed Gezocht / Heritage Quest) en kan gewoon thuis in een vrij momentje worden gedaan.

In een tweede fase gaan deelnemers het veld in om de nieuw ontdekte structuren in de werkelijkheid te evalueren. Tijdens de informatiebijeenkomst op 24 april (20.00 tot 22.00 uur) in museum Het Pakhuis aan het Molenaarsplein 24 in Ermelo wordt het doel en de opzet van het project uiteengezet. Ook wordt uitgelegd hoe het speuren praktisch in zijn werk gaat en wordt begonnen via het online platform. ,,Daarnaast wisselen wij graag ervaringen en suggesties uit met mensen die al ervaring hebben met het speuren naar archeologische resten", aldus de organisatie in een persbericht. Aanmelden is niet nodig. Meer informatie over dit project is te verkrijgen via het mailadres e.kaptijn@erfgoedgelderland.nl.