• Henk Merjenburgh

Begin van make-over stationsgebied

HARDERWIJK De uit 1952 daterende gebouwen van eendenslachterij VSE aan de Weiburglaan worden gesloopt. En de hoge populieren op het fabrieksterrein gekapt. Bouwfonds Property Development (BPD) is sinds december vorig jaar de nieuwe eigenaar van de leegstaande slachterij en het hele terrein. BPD, vroeger bekend als Bouwfonds Ontwikkeling, is in Europa een topspeler en in Nederland marktleider als het gaat om gebiedsontwikkeling. Het wil maar al te graag meedenken en meewerken aan de langgekoesterde wens van de gemeente om het hele gebied Weiburg te moderniseren.

Harry Schipper

De sloop vormt de start van de ontwikkeling van het gebied Weiburg. Wie met een auto vanaf de Oranjelaan door de stationstunnel heenrijdt, ziet meteen dat het hele gebied is verouderd. Niet alleen de ruim twee jaar leegstaande gebouwen van de eendenslachterij: ook de gebouwen van ROC Landstede hebben hun beste tijd gehad. ,,Vanuit Ermelo en de A28 heeft Harderwijk een mooie entree.

Richting centrum willen we het gebied rondom het station en Nachthok daarop aansluiten en verfraaien", liet wethouder Jeroen de Jong daarom namens het college weten. B en W popelen al jaren om er aan de slag te kunnen. De gemeente heeft zélf geprobeerd de VSE in handen te krijgen. De vieze lucht die vrijkwam bij de slacht, op slechts tientallen meters vanaf het NS-station, vormde voor velen een bron van ergernis. Twee jaar geleden kwam hieraan een einde, toen de productie overging naar het Ermelose Thomassen Duck, die de VSE had opgekocht. De Jong is blij dat ze samen met BPD – ,,een betrouwbare partner, waarmee we een langdurige relatie hebben" - het gebied ontwikkelen. Eerst moet er een visie komen. Die wil de gemeente ontwikkelen samen met omwonenden en andere belanghebbenden.

Bij het gebied hoort ook het terrein van de voormalige conservenfabriek Struik, waarop de komende tien jaar tiny houses mogen staan. De Jong zegt nog steeds achter die keus van tijdelijke bewoning te staan. ,,De grond had anders gemiddeld nog een jaar of acht braak gelegen", motiveert hij. Welke richting die gebiedsvisie op gaat, durft de wethouder nog niet aan te geven. ,,Er ligt daar een flinke opgave voor onderwijshuisvesting. Kijk naar Landstede. Als op het gebied van MBO en VMBO niets gebeurt, liggen ze over vijf jaar achter", tipt hij. Landstede heeft nu nog verspreid liggende gebouwen aan het Westeinde en op het voormalige kazerneterrein Kranenburg aan de Mecklenburglaan. ,,Misschien is het Weiburggebied wel het ei van Columbus", suggereert hij. De komst van woningen waar nu Landstede staat, acht hij 'in theorie' mogelijk. ,,Maar dat zijn dus zaken die we eerst met de buurt gaan bespreken." Wat Parlevliet en Van der Plas gaan doen met hun niet meer in gebruik zijnde fabrieksgebouwen weet De Jong niet. Het bedrijf tekende bezwaar aan tegen de komst van tiny houses. ,,Ik sluit niet uit dat Parlevliet zo zijn onderhandelingspositie wil versterken", aldus de wethouder. Hij zegt het bezwaar te betreuren, omdat woningzoekers nóg langer moeten wachten. De gemeente is daarom nog steeds met het bedrijf in gesprek.