• Marcel van den Berg
  • Marcel van den Berg

Bever actief in het Wolderwijd

HARDERWIJK Onmiskenbare sporen bewijzen dat de bevers nu ook het Wolderwijd ontdekt hebben. Het grote knaagdier met zijn grote platte staart heeft een plek gevonden in de ecologische verbindingszone tussen het aquaduct en de brug bij Harderhaven. Vanaf het fietspad is een beverwoning te zien. 

Bevers zijn lang uitgestorven geweest in Nederland. Door een uitzetprogramma enkele decennia geleden hebben de bevers beken, rivieren en meren weer bevolkt. Ook in de Flevopolder zijn er veel bevers te vinden. Nu is er in elk geval één die de sprong naar het Wolderwijd heeft gemaakt. Niet alleen de woning, burcht geheten, getuigt daarvan. Ook de potloodvormige boomstompen, die resteren na het omknagen van bomen, laten dat zien.

De Bever is een knaagdier dat leeft van planten. 's Winters betreft dat vooral boombast van wilgen. Zijn burcht bouwt hij van een hoop takken met een ingang onder water. In tekenfilms worden bevers afgeschilderd als handige bouwers. En dat is niet voor niets: zijn burcht met bijbehorende dammetjes kan hij zo construeren dat steeds aan de vereiste waterstand wordt voldaan. Als gevolg daarvan kan een meertje ontstaan of verlegt een beek zelfs zijn loop. De bever is dan ook echt de ingenieur van het water, aldus de KNNV.

Dat de bever nu in het Wolderwijd voorkomt is volgens de KNNV een goed teken en goed nieuws voor het overige waterleven. In de Biesbosch hadden bevers veel last van giftige stoffen die ze binnen kregen via het eten van de wilgenbasten. In het Wolderwijd is het water schoon, en dat niet alleen: heel veel andere kleine planten en dieren kunnen profiteren van de eetlust van de bever. De bever kan op strategische wijze bomen uitkiezen die na zijn knaagwerk in het water vallen. Zo bouwt hij een dam of zorgt voor een voedselvoorraad. En juist die omgevallen bomen bieden plek aan allerlei andere waterplanten en -dieren om op te groeien, in te schuilen of van te eten. In het Wolderwijd is de bever dus een ecologisch ingenieur.