• Google Maps

Boekhorstlaan wordt Adventure Park Veluwe

HARDERWIJK Als alles meezit heeft Harderwijk er komende zomer al een voor Nederland unieke attractie bij: een rollercoaster zipline: een veredelde tokkelbaan die zich vanaf een hoogte van zestien meter aan en tussen de bomen door slingerend en op en neer gaand en weg naar beneden baant.

De rollercoaster zipline is één van de attracties die een plek krijgen in het toekomstige recreatiegebied aan de Boekhorstlaan, vlakbij de 'toekan-toren' tussen de N302 en de A28. Een deel van dat gebied gaat Adventure Park Veluwe heten. In dat Adventure Park Veluwe komt ook een klimbos met klimparcoursen voor zowel kinderen als volwassenen. En een nieuwe vestiging van Veluwe Specialist, waar men behalve voor een fietsreparatie ook terecht kan voor een dagje of middagje weg door het huren van bijvoorbeeld een elektrische fiets of mountainbike, scooter, tandem of e-chopper.

De Veluwe Specialist heeft ook vestigingen in Garderen, Hoenderloo en Otterloo. In Voorthuizen opent volgend jaar ook een nieuwe vestiging. Behalve het Adventure Park Veluwe komt er aan de Boekhorstlaan ook een horecapark met daarop de fastfoodketens KFC, La Place en Burger King. En een tankstation, waar men ook elektra kan 'tanken'. Op het terrein is al een parkeerterrein met driehonderd parkeerplaatsen aanwezig.

Drijvende kracht achter de plannen is het in Uddel gevestigde bedrijf SOS Events, dat al meer dan 22 jaar vooral bedrijfsuitjes organiseert. Directeur Erik Kroon zag in de buurt van het Spaanse Barcelona voor het eerst een rollercoaster zipline en kwam zo op het idee om dit zelf in Harderwijk te realiseren. Kroon realiseerde eerder al het Klimbos in Garderen. Maar volgens marketing manager Arjan de Bruin van SOS Events wordt de Harderwijkse versie iets heel anders. ,,Het is uniek voor Nederland. We zijn hiermee het eerste."

SOS Events komt naar buiten met haar plannen, kort nadat de Raad van State half november het bestemmingsplan voor de Boekhorstlaan onherroepelijk heeft verklaard. Bijna twee jaar lang hebben enkele omwonenden aan de Eekhoornlaan en de Fazantlaan tegen de plannen geprocedeerd, omdat ze overlast vreesden. Tevergeefs, bleek uiteindelijk. Speciaal voor de jongere kinderen komt in het bosachtige gebiedje ook nog een kinderattractie, meldt De Bruin. Wat dat is, kan hij nog niet zeggen. ,,Daar zijn we nog niet uit." Hij verwacht dat Adventure Park Veluwe werk oplevert voor Harderwijk, maar kan nog niet aangeven om hoeveel banen het gaat. Bij SOS Events werken momenteel twintig mensen full time. In de zomermaanden zijn er veel tijdelijke krachten.