• Archief BDU Media

CDA wil snelle aanpak files A28

ERMELO Het CDA gaat zich partijbreed inzetten voor het verbreden van rijksweg A28 om een eind te maken aan het sluipverkeer over de Veluwse wegen. Gemerkt wordt dat er vrijwel dagelijks files staan op de rijksweg en daardoor ook het sluipverkeer toeneemt.

Wijnand Kooijmans

De vier gemeenten Ermelo, Harderwijk, Putten en Nijkerk merken vooral de laatste maanden dat het sluipverkeer toeneemt. In Nijkerk wordt dan vaak de A28 verlaten om via de Hoornsdam binnen door te rijden naar de Schaapsdijk in Ermelo. In het gebied Steenenkamer in Putten leidt dit tot grote onrust. Vanaf Ermelo neemt een deel van het verkeer dan nog de Spijkweg richting Harderwijk om daar eventueel de rijksweg weer op te rijden.

Dick te Brake is woordvoerder van het CDA in Ermelo. ,,Wij zijn blij dat door onze fractiegenoten in Provinciale Staten van Gelderland en de Tweede Kamer al aandacht is gevraagd bij de regering voor de groeiende files op rijksweg A28. Voor mensen die in de Randstad werken is het vrijwel dagelijks raak. Sinds de A28 bij Amersfoort is verbreed staat het vrijwel dagelijks tijdens de spits vast tussen Strand Horst en Strand Nulde, tussen Strand Nulde en de afslag Nijkerk en Nijkerk en Vathorst. In de Tweede Kamer heeft Gelders Kamerlid Jaco Geurts van het CDA minister Melanie Schultz van Haegen al gevraagd op korte termijn maatregelen te nemen. Zij vindt echter dat er nog geen sprake is van een knelpunt. Door de stemmen van VVD en PvdA tegen werd een motie om het probleem aan te pakken verworven. Het tegenstemmen van de VVD staat haaks op de visie van de Statenfractie van de VVD in Gelderland. Zij zien de noodzaak van een snelle aanpak wel in. Te Brake: ,,Wij willen nu op korte termijn gaan overleggen met onze collega's in de gemeenten langs de A28. Hierbij zijn ook het Ermelose Statenlid Daisey Vliegenhart en Kamerlid Geurts betrokken. Op deze manier hopen wij de minister er toch alsnog van te overtuigen dat er op korte termijn een oplossing moet komen voor de files en het daarmee gepaard gaande sluipverkeer. Wij hopen dat andere partijen eenzelfde initiatief gaan nemen.

SLUIPVERKEER De wethouders Jan van Eijsden van de gemeente Ermelo en Roelof Koekoek van de gemeente Putten hebben al afgesproken iets te doen aan de aanpak van het sluipverkeer. Ermelo wil in de spits de Schaapsdijk afsluiten voor doorgaand verkeer, gelijktijdig sluit Putten dan de Arlersteeg af voor dit verkeer. Beide colleges van burgemeester en wethouders moeten nog wel instemmen met een verkeersbesluit over deze maatregel.

Burgemeester André Baars uitte eerder al kritiek op de in zijn ogen te lakse houding van de Regio Noord Veluwe (RNV) als het gaat om de aanpak van de rijksweg A28. Volgens hem moet de regio meer strategisch werken en in een vroegtijdig stadium dreigende ontwikkelingen aan de kaak stellen. Verbreding van de A28 ziet hij als een noodzaak, mede ook gezien de bestaande plannen voor uitbreiding van Lelystad Airport. Inmiddels heeft de RNV verbreding van de A28 wel bepleit bij de regering in Den Haag. In het verleden hebben de Kamer van Koophandel en de werkgeversorganisatie VNO-NCW al aandacht gevraagd voor de verbreding van de rijksweg omdat zij steeds meer problemen voor het vrachtverkeer zagen ontstaan. Wel is al besloten tot verbreding van de A28 tussen knooppunt Hoevelaken en de afslag Nijkerk-Zuid.