• Lex van Lieshout

CU: 'Winkeliers Harderwijk moeten meebetalen'

HARDERWIJK Winkeliers moeten voortaan betalen voor het tweede uur gratis parkeren. En anders moet dat tweede uur maar vervallen. Dat is de fractie van de ChristenUnie van plan voor te stellen als de gemeenteraad daarover deze donderdagavond moet besluiten. De partij vindt het prima als de gemeente de proef de komende twee jaar wil voortzetten. Daarbij mag winkelend publiek doordeweeks de eerste twee gratis mag parkeren in de Houtwalgarage en op het parkeerterrein aan het Westeinde (Kruithuis), maar dan moeten de winkeliers wel voortaan dat tweede uurtje gratis parkeren bekostigen. ,,Gratis parkeren bestaat niet", aldus CU-fractievoorzitter Marcel Companjen. ,,De proef kostte de gemeente, dus ons als burgers, tot nu toe al bijna 150.000 euro. Terwijl het voornamelijk de ondernemers zijn die van de maatregel profiteren."

Harry Schipper

Met die opvatting reageert de ChristenUnie op een reeks voorstellen van burgemeester en wethouders over het toekomstig parkeren in de binnenstad en bij het Waterfront. Naast voortzetting van de proef met het gratis parkeren gaat het onder andere ook om proeven waarbij de toeslag van twintig procent op de vergunning van een tweede auto vervalt en werknemers geen 350, maar vijftig euro betalen voor een parkeervergunning op het Westeinde. Ook mogen werknemers opnieuw gratis hun auto neerzetten op het parkeerterrein Flevoweg P3.

Nieuw is een pilot waarbij mantelzorgers een zorgpas krijgen waarmee ze in de binnenstad gratis mogen parkeren als ze (niet-commerciële) hulp verlenen aan binnenstadbewoners. Dankzij de proef van gratis parkeren heeft flink meer winkelend publiek het afgelopen jaar de Harderwijkse binnenstad bezocht. Reden voor het Centrummanagement om te pleiten voor voortzetting van de parkeerproef en deze zelfs uit te breiden naar drie uur gratis parkeren. En dat niet alleen doordeweeks, maar ook op zaterdag.

Doordat veel mensen minder dan twee uur bleven, liep de gemeente zo'n 146.000 euro mis aan parkeeropbrengsten. De ChristenUnie vindt het niet eerlijk dat de inwoners van Harderwijk, waaronder velen die nooit gebruik maken van de Houtwalgarage, voor de kosten van de proef moeten opdraaien. ,,Waartoe dienst verlenging van de proef, als we nu al weten wat de uitkomst is? Is het verantwoord als je weet dat dit ons circa 300.000 gaat kosten", vraagt Companjen zich af. Hij vindt het daarom redelijk als ook van de ondernemers een bijdrage in de kosten te vragen, 'waarbij dus de bijdrage van het gemeentebestuur erin bestaat dat het eerste uur parkeren gratis is'.