• Harry Schipper

'Dementie: een zorg voor ons allen'

HARDERWIJK Mijn moeder heeft Alzheimer. En ook vasculaire dementie. Al jaren. Ze is zo dement als een deur. Dat klinkt tamelijk oneerbiedig, maar zo is dat niet bedoeld. Het is gewoon zoals het is: je moeder waarvan je niet meer weet of ze je herkent. Ik ben blij als ik bij binnenkomst een glimlach krijg. Een glimlach van herkenning, hou ik mezelf dan voor. Een gedachte als laatste strohalm…

Harry Schipper

Mijn moeder wordt verzorgd in Weideheem. Ze wordt elke dag, zeven dagen in de week, opgehaald door mijn vader, die haar in haar rolstoel meeneemt naar zijn aanleunwoninkje, even verderop. Samen kijken ze dan wat naar tv en door het raam naar de mensen buiten die er die ochtend, of middag, langslopen en vaak groeten. Soms, heel soms, groet ma terug. Althans, ze steekt een hand naar ze op.

Deze week is in Harderwijk de 'week over dementie': een week lang aandacht voor een ziekte, die ons vroeg of laat allemaal raakt. Als patiënt, als gezins- of familielid of vriend(in). Ook burgemeester Harm Jan van Schaik, die afgelopen vrijdag – Wereld Alzheimer Dag - in de raadszaal de kleine foto-expositie over dementie opende, had er van dichtbij mee te maken: zijn oma, zo vertelde hij, leed aan dementie. Hij liet een foto van haar zien. Vorig jaar overleed ze. Stadsdichter Wietse Hummel las zijn prachtige gedicht 'Gaten' voor. En Anneke Vegter van het Alzheimer Café Harderwijk vertelde ook een heel persoonlijk verhaal, over haar demente vader, waar ze zich eerst voor schaamde, maar later niet meer.

De foto-expositie reist rond door Harderwijk, mee met de activiteiten die in het teken van dementie staan. En bij de organisaties die meedoen, zoals de bibliotheek, ZorgDat, het Filmhuis, Thuishuis Stichting Podia, het Alzheimer Café en de nieuwe werkgroep Dementievriendelijk Harderwijk.
Allemaal willen ze dat dementie bekend wordt bij iedereen. Ook hier in Harderwijk, zegt initiatiefnemer Jack van Zundert, 'want dementie is een zorg voor ons allemaal'.