• 19-11-2013 Dichter Jos Kunne in de klas: Ermelo - Dichter Jos Kunne in de klas, Protestants Christelijke Basisschool “Irene”
    © Ruben Schipper Fotografie

    Ruben Schipper

Dichter in de Klas op basisscholen in Harderwijk

HARDERWIJK Op achttien Harderwijkse basisscholen komt de Harderwijkse dichter Jos Kunne in oktober en november op bezoek in groep 7 en 8. Het project 'Dichter in de Klas' maakt onderdeel uit van het Kunstmenu van Cultuurkust en wordt georganiseerd in samenwerking met het Comité Stadsdichter van Harderwijk. De kinderen leren over gedichten te praten, klimmen zelf in de dichtpen én maken illustraties bij gedichten van (voormalige) stadsdichters. Als knallende afsluiter wordt een leerling uitgeroepen tot kinderstadsdichter en verschijnen alle winnende gedichten en illustraties in een bundel.

Het Kunstmenu is het onderwijsaanbod van Cultuurkust, bestaande uit cultuur-educatieve programma's voor iedere bouw. Voor dit bovenbouwproject heeft Cultuurkust samen met voormalig stadsdichter Jos Kunne en illustrator Arjan Lagendijk een lesbrief ontwikkeld voor de scholen. Aanvullend levert de Bibliotheek Noordwest-Veluwe een boekenpakket met dichtbundels, waar de klassen in de lessen mee aan de slag mogen.

In de lesbrief zijn stadsgedichten opgenomen van de voormalige Harderwijker stadsdichters Michel Martinus, Jos Kunne en Geert Zomer en de huidige stadsdichter Theo Bakker. De stadsgedichten worden in de klas besproken en de leerlingen mogen een illustratie maken bij hun favoriete gedicht. Als hoogtepunt in het project komt Jos Kunne langs in de klas om met de leerlingen over gedichten te praten en hen zelf gedichten te laten maken.

In totaal nemen zo'n 1.100 schoolkinderen deel aan 'Dichter in de Klas', verdeeld over 47 groepen van 18 basisscholen.

Kinderstadsdichter

In iedere klas wordt Het Mooiste Gedicht geselecteerd. De winnende dichters dingen mee naar de titel om eerste kinderstadsdichter van Harderwijk te worden. Deze zal begin volgend jaar bij een aantal speciale bijeenkomsten in Harderwijk een eigen gedicht voordragen.