• Wolf

    Zoogdiervereniging

Veluwse wolvenfamilie genomineerd als Dier van het Jaar

09-09-2019, 13:17 | Lezersnieuws | Charlotte

De wolf is terug in Nederland. Na een afwezigheid van ongeveer 150 jaar leeft er zelfs een hele wolvenfamilie op de Veluwe. Dat er misschien wel vijf welpjes geboren zijn, was groot dierennieuws dit jaar en daarom is de Familie Wolf genomineerd voor de titel Kidsweek Dier van het Jaar 2019!

Kinderkrant Kidsweek reikt sinds 2011 elk jaar rond Dierendag de titel Dier van het Jaar uit aan een dier dat iets bijzonders gepresteerd of meegemaakt heeft. En wie weet wordt dat dit jaar wel een hele wolvenfamilie! Want na jaren vol korte bezoeken, was het eind vorig jaar echt zeker: er wonen weer wolven in Nederland. De dieren hebben volgens wolvenkenner Glenn Lelieveld van de Zoogdiervereniging ook maar weinig nodig. ‘Een groot stuk grond en reeën, wilde zwijnen en edelherten om op te jagen. Daar hebben we meer dan genoeg van in Nederland’, zegt hij.

En dat blijkt, want op de Veluwe woont dus zelfs een heel gezin met vijf welpjes. Kunnen we nu vaker wolvenwelpen verwachten in Nederland? ‘Het zou kunnen, maar dat is een beetje afwachten’, zegt Elze Polman, ook van de Zoogdiervereniging. ‘De vrouwtjes moeten namelijk wel een mannetje vinden. En ja, op dit moment zit er maar één vrijgezel vrouwtje in Nederland en wonen er verder géén mannetjes. Wolven paren meestal ieder jaar, dus het kan goed zijn dat hetzelfde wolvensetje dat nu welpjes heeft gekregen, volgend jaar weer jongen krijgt.'

Kidsweek nomineert nu de Familie Wolf omdat het bijzonder is dat de wolf weer in Nederland woont, maar moeten wij mensen eigenlijk niet bang worden van het roofdier? ‘Nee, wolven zijn echt banger voor ons, dan wij voor hen’, stelt Lelieveld gerust. Boswachters op de Veluwe drukken wandelaars op het hart om het wolvengezin met rust te laten. Maar wat moet je doen als je toch opeens een wolf tegenkomt? Volgens Lelieveld is de kans héél klein. Toch heeft-ie wel een tip: ‘Blijf rustig, de wolf loopt vanzelf weg. En vergeet vooral niet te genieten, want het is een heel zeldzaam moment!’

Stemmen en uitreiking
Voor de titel Dier van Jaar 2019 zijn naast de Familie Wolf, een kat die verzeild raakte op een vissersboot, een verstoten zwaan en een egel met vijf stekels genomineerd. Stemmen kan t/m 24 september via www.diervanhetjaar.nl. Op 2 oktober wordt bekendgemaakt welk dier de meeste stemmen heeft. De winnaar ontvangt een cheque van € 1000,- voor een goed dierendoel.