• Vrijwilligers Ton van der Gaag met collega van de dierenambulance in actie om een gewonde eend te redden.

    Arda Konings

Dierenambulance zoekt vrijwilligers:'Afwisseling in situaties is leuk'

ERMELO/HARDERWIJK Ruim acht jaar zet Ton van der Gaag uit Harderwijk zich als vrijwilliger in voor de dierenambulance afdeling Ermelo/Harderwijk. Hij doet dat met ontzettend veel plezier en toewijding. De afdeling werd 27 jaar geleden opgezet door de Ermelose dierenarts Bob Carrière. Sinds januari dit jaar werkt de afdeling Putten/Barneveld samen met die van Ermelo/Harderwijk.

De dierenambulances draaien geheel en al op vrijwilligers. En daar kunnen ze er nog wel een paar van gebruiken. Er is dus geen enkele betaalde kracht bij de afdelingen. Ermelo/Harderwijk telt momenteel ongeveer dertig vrijwilligers en Putten/Barneveld zo'n tien. of 10. De meldingen komen allemaal via één centrale binnen, maar er zijn wel twee afzonderlijke stichtingen. ,,Om vrijwilliger te kunnen worden bij de dierenambulance moet je toch wel op zijn minst een affectie hebben met dieren en met het welzijn van de dieren. Bovendien moet je tegen bepaalde situaties kunnen, want je hebt regelmatig te maken met gewonde, gehavende of zelfs met dode dieren", aldus Van der Gaag.

PLOEGENDIENST Bij het centrale meldpunt zijn drie verschillende ploegendiensten. Van 's ochtends acht tot 's middags twee, van twee tot 's avonds acht en in de nacht is er nooddienst. Via een voicemail wordt dan een noodnummer doorgegeven. ,,De centralist werkt vanuit huis met een speciale telefoon en neemt alle binnenkomende telefoontjes op. Situaties worden dan ingeschat en verder aangestuurd", vervolgt Van der Gaag zijn verhaal.

De behoefte aan chauffeurs is echter het grootst momenteel. In het bezit zijn van een rijbewijs is uiteraard een must. Chauffeurs kunnen ook als bijrijder fungeren. ,,Een bijrijder hoeft niet perse een rijbewijs te hebben. Het kan dus beiden. Zowel de chauffeur als bijrijder worden theoretisch onderlegd wat betreft dieren EHBO en krijgen daarbij ook nog eens praktische ondersteuning van Bob Carrière. Kortom, ze worden keurig ingewerkt en de begeleiding is prima."

SITUATIES Door de jaren heen heeft Ton van der Gaag heel wat meegemaakt in de meest uiteenlopende situaties. ,,Naast de vele hulpvragen voor huisdieren als honden en katten herinner ik me nog iets bijzonders toen een roofvogel tegen een auto aan vloog bij de snelweg, tijdens de achtervolging van een duif. Rijkswaterstaat kwam ons toen begeleiden ter waarborging van de veiligheid. Ook het helpen van zwanen vergt een bepaalde handigheid. Juist die afwisseling in situaties maakt het zo leuk."

VAKER De ambulances rukken inderdaad vaker uit in Ermelo/Harderwijk dan in Putten/Barneveld en de hulpvraag is er kleiner. ,,In de buitengebieden met veel vee zoals schapen, koeien en varkens, wordt de dierenarts ingeschakeld. Voor de herten en wilde zwijnen komt de boswachter. Wel kunnen meldingen bij ons worden gedaan en dan schakelen wij wel verder door."

Wie interesse heeft als vrijwilliger kan contact opnemen met Ton van der Gaag via telefoonnummer 06-25295299.