• Henk Merjenburgh

Dolfinarium wil waterspeelpark

HARDERWIJK Het Dolfinarium in Harderwijk voert met de gemeente gesprekken over de mogelijke komst van een waterpark. De waterspeelplaats moet komen op 'Wally's Weide', het nu nog onbenutte grasveld tussen het surfcentrum en de lagune. In de jaren zestig, zeventig, tachtig en negentig van de vorige eeuw bevond zich op ongeveer dezelfde plek het Veluwestrand, vroeger het Veluwe Strandbad: een groot strand met badhokjes, een theehuis en speeltoestellen, waaronder de beroemde lolly-schommels, een hoge (splinter)glijbaan en een houten kettingbrug die over een ondiepe waterbak was gespannen. Er zijn maar weinig Nederlanders die tijdens de onvermijdelijke schoolreisjes daar als kind niet daarover heen zijn gerend, niet zelden met een nat pak tot gevolg.

Harry Schipper

Het nieuwe waterpark doet een beetje aan het Veluwestrand denken. "Klopt; we brengen eigenlijk weer wat speelattracties terug, die er onder de vorige Franse eigenaar allemaal uit zijn verwijderd", zo bevestigt Dolfinarium-woordvoerder Taco Rietveld. Het moet volgens hem een klein pretpark alias waterspeeltuin worden met waterglijbanen ('slides'), watervalletjes, beekjes ('lazy rivers') , sluisjes, fonteinen, vijzels en andere waterspeeltoestellen, gericht op de voornaamste doelgroep, kinderen van vier tot tien jaar, Een dergelijk park is er ook al op het Deltapark Neeltje Jans in Zeeland. Dat is, evenals het Harderwijkse Dolfinarium, de Linneushof in Bennebroek en het Boudewijn Seapark in Brugge eigendom het Spaanse Grupo Aspro Ocio, eigenaar van meer dan zestig parken verspreid over Europa. Een flink aantal daarvan zijn waterparken. De meeste liggen in Frankrijk en Spanje. Veel ervan hebben hoge waterglijbanen en zelfs grote overdekte golfslagbaden. Aspro Parks nam vorige maand ook welnesscentrum De Zwaluwehoeve in Hierden over.

De plannen voor aanleg van een waterspeelplaats op het Dolfinariumterrein komt vlak nadat een begin is gemaakt met de reconstructie van de Strandboulevard. Het definitieve ontwerp is donderdag besproken in de commissie Ruimte. Ze voorzien in de aanleg van een nieuwe havenkom die van het Dolfinariumterrein een eiland maakt, bereikbaar via twee ophaalbruggen. De raad neemt daarover op 7 juli, vlak voor hij met zomerreces gaat, een definitief besluit.

In de herinrichtingsplannen is geen rekening gehouden met de nieuwe plannen van het Dolfinarium. "Er is ook nog niets zeker", benadrukt Rietveld. Het zeedierenpark heeft al wel 'officieus' bij de gemeente geïnformeerd of het toekomstige waterspeelpark een nieuwe extra ingang kan krijgen. "Dan kunnen we daar later open blijven", verklaart Rietveld, die opnieuw benadrukt dat dit slechts 'een optie' is.

Als de gemeente bereid wordt gevonden om de benodigde vergunningen af te geven, wil het Dolfinarium liefst binnen een jaar starten met de aanleg. De woordvoerder van het zeedierenpark zegt dat direct na de overname vorig jaar al met de directie van Aspro is gesproken over nieuwe investeringen in het Dolfinarium. "Die hield dat, zo kort na de overname en de eraan voorafgaande verbouwing van de koepel, eerst af. Maar nu zijn we daarover dus daadwerkelijk in gesprek en komen de ideeën op tafel. We hebben ook alternatieven ingediend, voorstellen voor andere attracties elders het park". Welke, wil Rietveld nu niet zeggen. "Misschien weer een treintje. Leuke dingen. In elk geval géén nieuwe diersoorten". Hij verwacht dat binnen anderhalve maand de plannen concreter zijn.