Drielanden wil viskraam

HARDERWIJK De bewoners van de Harderwijkse wijk Drielanden willen ambulante handelaren bij hun winkelcentrum. Ze lusten daar zo nu en dan best een loempiaatje, blokje kaas of vers gekaakt harinkje. Ook een kaasboer of broodkraam mag er bij, al staat een visboer met stip op nummer 1.

Harry Schipper

Dat blijkt uit een enquête die op een zaterdag eind maart is uitgevoerd door fractie- en bestuursleden van het Harderwijkse CDA. De enquête toont volgens hen aan wat ze eerder ook al aan signalen binnenkregen van Drielanders: graag wat kramen bij het winkelcentrum.

Wijkvereniging Drielanden is sceptisch tegenover ambulante handel bij het winkelcentrum. "In beginstel hebben we geen moeite met ambulante handel, zolang het maar niet de bestaande winkeliers raakt", zegt verenigingsvoorzitter Roy Abels. "Dus geen bakkerskraam of bloemenhandelaar, want die hebben we hier ook al in ons centrum. "Maar een visboer zou bijvoorbeeld wel kunnen". Voorzitter Erik van der Scheer van de Winkeliersvereniging Drielanden denkt daar net zo over: "We willen hier geen bakkerij 't Stoepje, maar een viskraam kan wat ons betreft wel".

"Tot dusver is er in Drielanden geen ambulante handel om de simpele reden dat het Harderwijkse gemeentebestuur dit tot nog toe heeft verboden", weet CDA-raadslid Wilco Maziers. "Dat is in de beginjaren van de wijk Drielanden zo afgesproken met de eerste winkeliers, omdat de wijk nog in opbouw was. Het winkelcentrum is pas levensvatbaar als er een hele wijk staat. Dit begrijpen wij als CDA heel goed! Deze ondernemers hebben natuurlijk een flink risico genomen", aldus Mazier.

BRANCHERING Toch is wat het CDA betreft nu wél de tijd rijp om op dit vlak stappen te gaan zetten. "Omdat we als CDA niet willen dat de ondernemers hinder ondervinden van de ambulante handel, zouden we graag zien dat er branchering plaatsvindt. Middels branchering kun je namelijk regelen dat er alleen bepaalde soorten kramen bij het winkelcentrum staan. Zo kun je dan bijvoorbeeld brancheren op visproducten, groente en fruit, bloemen en planten, non food en ga zo maar verder. Hierdoor kunnen we die branches selecteren die niet conflicteren met de bestaande ondernemers en voldoen aan de behoefte van de inwoners van Drielanden. Dit is trouwens juridisch getoetst en volgens ons ook mogelijk."

Abels bevestigt dat er destijds afspraken zijn gemaakt tussen bouwconsortium, winkeliersvereniging en gemeente dat de eerste acht jaar geen ambulante handelaren bij het winkelcentrum mochten staan. Met nog 2,5 jaar te gaan twijfelt hij of de juridische basis voor 'branchering' wel stevig genoeg is om te voorkomen dat de ene handelaar wel en de andere er niet mag staan. "Volgens mij mag het niet en is dat ook niet wat de gemeente wil. Als het CDA nu zo de knuppel in het hoenderhok gooit, dan hebben we hier in de wijk wel een uitdaging. Ik ben bang dat het hek dan van de dam is en iedereen zegt van: 'Hé, als hij mag, dan wil ik ook!' Met als gevolg dat er in het winkelcentrum zeker één of twee winkels gaan omvallen. En dat zou ik vervelend vinden. We willen in ons centrum absoluut geen leegstand. Dat zie je ook bij het winkelcentrum Stadsweiden, waar om de haverklap winkels leegstaan. Dat staat zo kaaltjes. Maar als het CDA het zo graag wil - en volgens mij zijn ook andere partijen als de VVD en de ChristenUnie voor, dan moeten ze het van tevoren wel héél goed uitzoeken!"

Om ambulante handel in Drielanden onder voorwaarden gerealiseerd te krijgen wil het CDA in de eerstvolgende raadsvergadering met een motie komen, waarin burgemeester en wethouders worden gevraagd er werk van te maken.