Echtpaar Verkerk-Renden viert 60-jarig huwelijksjubileum

HARDERWIJK Burgemeester Harm-Jan van Schaik bracht het echtpaar Verkerk-Renden maandag 21 augustus om 11.00 uur een felicitatiebezoek aan de Piet Heinlaan wegens zijn 60-jarig huwelijksjubileum.

Jan Verkerk werd in 1933 geboren in Westbroek en heeft het meeste van zijn jeugd doorgebracht in de wijk Zuilen in Utrecht. Zijn vader werkte bij de Demka staalfabriek, waar hij toen hij 14 was ook ging werken en leren. Zijn hobby's waren voetballen. Al vroeg in de oorlog is zijn vader overleden. Samen met zijn moeder en zes broers en zussen volgde een zware tijd. Zijn moeder moest tijdens de hongerwinter voedsel halen op de Veluwe en nog veel verder. Iedereen droeg zijn steentje bij, Jan ging brood jatten bij de Duitsers.

Johanna Geertruida (Jopie) Renden werd in 1937 geboren in Harderwijk. Al snel verhuisde ze naar Den Helder, maar door bombardementen terug naar Harderwijk verhuist. Jopie had zes broers en zussen, komt dus ook uit een groot gezin. De vader van Jopie was badmeester in de Kazerne in Harderwijk, en is ook vroeg overleden. Ook hier droeg iedereen zijn steentje bij, Jopie waste overalls, en sokken stoppen voor haar oudere broers. Laten ging ze werken bij de familie Groeneveld als hulp in de huishouding en drogisterij/parfumerie.

Jan en Jopie kwamen elkaar voor het eerst tegen op de bruiloft van het broertje van de moeder van Jan en een zus van Jopie, Nanda. Het was liefde op het eerste gezicht. In die tijd werden nog brieven geschreven en was de reistijd met de brommer tussen Utrecht en Harderwijk nog aanzienlijk. Nadat ze getrouwd zijn, hebben ze nog een aantal jaren ingewoond bij Jopies familie aan de Burgemeester Kemperstaat. In 1959 zijn ze verhuist naar een nieuwbouwhuis aan de Piet Heinlaan 101, waar ze nog steeds wonen.

De eerste hypotheek werd verstrekt door de familie Groeneveld. Sinds die tijd wonen ze naast de familie Brinkman, ook belangrijke vrienden van Jan en Jopie. Jan werkte inmiddels bij de Fino soepfabriek later California aan de verkeersweg. Daar heeft hij tot zijn 57ste gewerkt. Jan en Jopie kregen drie zonen: Rijk, Gerrit en Nico. Toen Nico 10 jaar oud was, is Jopie gaan werken bij de

Wedo in de Wolleweverstraat.

Het geloof is erg belangrijk voor Jan en Jopie. Ze zijn lid van de Nederlands Hervormde Kerk in Harderwijk. Jan is een tijdje ouderling geweest. Jan is inmiddels 84 en Jopie 80 jaar oud en zijn 21 augustus 60 jaar getrouwd. De gezondheid laat te wensen over, maar zijn vol vertrouwen ook het 70 jarig jubileum te halen.