• Google Maps

Eendenslachter woedend op Animal Rights

ERMELO (ANP) Verscheidene eendenfokkerijen kunnen een onderzoek naar dierenmishandeling door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit tegemoetzien. Aanleiding zijn beelden die Animal Rights met een verborgen camera heeft gemaakt. Daarop is onder meer te zien hoe een eend door iemand wordt doodgetrapt en hoe eenden hardhandig worden rondgeslingerd.

Het naar buiten komen van de beelden heeft al direct consequenties voor de belangrijkste speler in de sector. Supermarkt Plus doet per direct geen zaken meer met eendenslachter Tomassen Duck-To uit Ermelo. Zelfs eendenvlees dat al in de schappen lag, wordt eruit gehaald. Dat gaat naar voedselbanken.

BESCHULDIGING De beelden van dierenmishandeling zijn weliswaar niet bij Tomassen zelf gemaakt, maar wel bij bedrijven in Dalfsen, Putten en Epe waar volgens Animal Rights eenden van Tomassen worden vetgemest. De dierenrechtenorganisatie beschuldigt daarnaast ook de slachter van misstanden. ,,Eenden worden daar onvoldoende verdoofd en met botte messen geslacht. Er zijn daar levende eenden in afvalbakken van het slachthuis gevonden'', stelt directeur Robert Molenaar van Animal Rights.

STAPPEN Niets van waar, stelt de eendenslachterij. ,,Dat is absoluut niet aan de orde. Al onze afdelingen zijn voorzien van cameratoezicht, dus wij weten precies wat er gebeurt. Wat Animal Rights doet is crimineel'', zegt directeur Tomassen. Hij zegt zich te beraden op stappen tegen de organisatie. ,,We kijken wat we hier tegen gaan doen. Dit is heel vervelend, ik krijg nu allemaal telefoontjes van boze klanten.'' Animal Rights zegt nog niets van Tomassen te hebben gehoord.

De NVWA kan geen maatregelen nemen op basis van beelden die door anderen zijn gemaakt, maar zegt de zaak wel serieus te nemen. Uit eigen onderzoek van de autoriteit zal nu moeten blijken hoe de eenden worden behandeld.