• Robin van Lonkhuijsen

Eerste koopzondag succesvol

HARDERWIJK De allereerste koopzondag in de geschiedenis van Harderwijk is succesvol verlopen. Die conclusie trekken zowel het winkelend publiek als de winkeliers die aan het eerste deel van de proef - want dat was het - hebben deelgenomen.

Harry Schipper

Winkeliers die hun deuren tussen twaalf en vijf uur uur 's middags afgelopen zondag hadden geopend, konden rekenen op meer publiek dan op een gewone doordeweekse dag. Vooral de binnenstad trok veel bezoekers. De meesten waren inwoners van Harderwijk, maar ook mensen uit omliggende gemeenten waren nieuwsgierig naar het verloop van de eerste koopzondag. Een deel van de Harderwijkers kwam ook speciaal naar de binnenstad om met hun aanwezigheid steun te betuigen aan het koopzondaginitiatief. En, als je er dan toch bent, loop je toch al gauw ook even een winkel binnen, signaleerden veel winkeliers.

Veel winkeliers steunden de proef met de eerste twee koopzondagen in Harderwijk. Op voorstel van de PvdA zette de gemeenteraad hiervoor op 2 november met een nipte meerderheid van vijftien stemmen het licht op groen. Uit dank nodigden de winkeliers enkele leden van de PvdA uit om de eerste koopzondag officieel te openen. En natuurlijk het raadslid Joop van der Veer van Gemeentebelang, die als enige van de confessionele partijen in de raad ook voor de motie stemde en zo de voor-stemmers een meerderheid bezorgde. Zij mochten onder applaus en gejuich van de enthousiaste winkeliers een lint doorknippen in de Luttekepoortstraat.

Winkelend publiek maakte dankbaar gebruik van de mogelijkheid om in de Houtwalgarage gratis te parkeren, een geste van de gemeente Harderwijk. In korte tijd raakte de garage zó vol met auto's dat daardoor zelfs een tijdlang een file ontstond op de Vitringasingel. Ook de parkeerterreinen aan de Scheepssingel en bij het Kruithuis waren zo goed als helemaal gevuld.

Overigens deden lang niet alle winkeliers in de binnenstad mee aan de proef. In de Smeepoortstraat waren slechts enkele winkels open - die meteen ook goed zaken deden. In de Donkerstraat tussen Smeepoortstraat en Israëlstraat was zelfs geen enkele winkel open. Maar vanaf de Israëlstraat tot aan de Hoogstraat en van Bruggestraat tot en met de Luttekepoortstraat daarentegen waren de meeste winkels wél open en was het meteen ook flink druk. Met name de kledingwinkels trokken veel publiek, dat de zondag-openstelling aangreep om in alle rust eens wat kleren voor de feestdagen te passen. Ook de speelgoedwinkels deden goede zaken, wat zo vlak voor het Sinterklaasfeest wel te verklaren valt. In de cafés en op de terrassen op de Markt waren ook veel mensen te vinden. Het paviljoen van Harderwijk Op IJs zat zelfs bomvol met vooral familieleden van kinderen die sinds afgelopen donderdag weer vijf weken achtereen mogen genieten van een strakke ijsvloer.

Zondagmiddag 24 december is deel twee van de proef met koopzondagen. De meeste winkeliers willen dan opnieuw proberen om Harderwijk te positioneren als de gezelligste winkelstad in de regio. Of de koopzondagen volgend jaar definitief vorm krijgen, hangt af van de uitslag van de gemeenteraadsverkiezing in maart.