• Menno Kuiper

Groot feest bij Harderwijk Live

HARDERWIJK Hoevéél volk er afgelopen zaterdag op de been was op de Markt, is niet geteld, maar de enorme drukte tijdens het grote feest is wel het gesprek van de dag. ,,Als er brand uitbreekt of ruzie ontstaat in de massa kun je geen kant op'', is een veelgehoorde opmerking.

Grote publiekstrekker van deze vijfde editie van Harderwijk Live dit jaar, is de populaire zanger Tino Martin, die voor een half uur is ingehuurd. Vooral meisjes van een jaar of veertien, die alles overhebben voor hun idool, verdringen zich om een mooi plekje vooraan te kunnen bemachtigen.

GEVAARLIJK 'Onverantwoord' en 'gevaarlijk', zeggen sommige bezoekers, die na aankomst de massa snel ontvluchten. Het publiek staat zelfs tot in de Wolleweversstraat. Massa's fietsen zijn geparkeerd in de binnenstad. Vooral in de Donkerstraat staan de vele tweewielers tot voorbij Intertoys.

Organisator Maurice Huising vind dat de drukte 'wel meeviel'. Als hij hoort dat sommigen de massa op de Markt onverantwoord en gevaarlijk noemen, reageert hij met: ,,We werken heel goed samen met de gemeente en politie en huren zelf een beveiligingsbedrijf in. Wij zijn verantwoordelijk om het feest in goede banen te leiden en moeten zelf een goed beveiligingsbedrijf in huren. Er is een veiligheidsplan, waarbij iedereen goed samenwerkt. Als de BOA's van de gemeente hulp nodig hebben, staan de beveiligers klaar om te helpen. We hadden alles goed in de hand." Hij benadrukt, dat er ondanks de drukte niet één incident is voorgevallen.

HEKKEN Volgens Huising is het niet nodig om bij het jaarlijkse zomerevenement op de Markt, te gaan werken met hekken en polsbandjes voor de jongeren van onder de 18 jaar die nog geen alcohol mogen drinken. ,,We letten bij de biertenten goed op de leeftijd van de bezoekers. Verder zijn de BOA's van de gemeente verantwoordelijk voor de alcoholcontroles. In de praktijk letten we echter daar allemaal op, ook de beveiligers.''

Enkele weken geleden gaf dit aanleiding tot een incident, waarbij een vijftienjarige bierdrinkende jongen het aan de stok kreeg met een beveiliger en er over en weer kopstoten werden uitgedeeld. Doordat er geen hekken en controles zijn bij binnenkomst van bezoekers, gebeurt het dat sommigen zelf drank mee kunnen nemen, bijvoorbeeld uit de nabijgelegen supermarkt. Maar ook dit is geen reden voor de organisatie om het open karakter van Harderwijk Live te veranderen.

Wethouder en locoburgemeester Gert Jan van Noort: ,,We hebben twee controleurs in burger aanwezig tijdens Harderwijk Live. Deze zien toe op de naleving van de Drank- en Horecawet. Daarnaast waren twee geüniformeerde collega's in de binnenstad aanwezig die eventueel ondersteuning konden leveren aan de collega's in burger, en die geluidsmetingen uitvoerden. De veiligheid is de verantwoordelijkheid van de organisator. De gemeente is hierin geen partij.''