• Maurice Huizing pakt met Horeca Ondernemers Markt op 24 augustus uit met een nieuwe evenement op de Markt.

    Marco Jansen

Hanze Culinair nieuw op Markt

HARDERWIJK Samen met Harderwijk Hanzestad organiseert Stichting Horeca Ondernemers Markt op zaterdag 24 augustus van 14.00 tot 20.30 uur een nieuw evenement op de Markt: Hanze Culinair; cultuur met mes en vork. Horeca gaat buiten koken, er zijn oude ambachten te zien en optredens van artiesten, die 'over de tafels lopen'. 

Marco Jansen

In 2031 komen de internationale Hanzedagen naar Harderwijk en in de aanloop komt jaarlijks het thema Hanze terug. ,,Samen met Heerlijk Harderwijk is vorig jaar geïnvesteerd in Hanzevlaggen door de stad. Dit jaar zetten we een nieuw evenement neer. Hanze Culinair; cultuur met mes en vork is een knipoog naar het Hanze verleden'', vertelt Maurice Huizing, voorzitter stichting HOM en werkzaam bij De Boterlap.

De vijf horecabedrijven bereiden vanaf 14.00 uur live gerechten in hun buitenkeukens. De Boterlap een Hanzeworst, de Graaf van Gelre een Hanzeburger, Luigi's een Hanze borrelplank, Holy Moly maïs tortilla's en pulled beef en Baron Flämmküchen. ,,Prijzen variëren tussen de 5-10 euro; bedragen zijn contant af te rekenen bij de keukens. Mensen kunnen aan de tafels zitten, op de terrassen of het meenemen.''

PROGRAMMA Midden op het plein komt een podium met vijf lange tafels. ,,Elk horecabedrijf bedient een tafel. De artiesten treden op aan tafel en lopen over de tafels heen'', vertelt Huizing. Op het podium start Hakim, bekend van Sesamstraat, van 14.00-15.30 uur het kinderprogramma. Van 16.00-17.00 spelen de 4Tuoze Matrozen. ,,Muziek van polka tot klompendans met Nederlandse teksten over het leven, van een zeeman.'' Van 17.15-17.45 uur treedt het duo Speelman & Speelman uit Ermelo op en van 18.00-19.00 uur Dean & The Moonboys: een Harderwijkse band die rock & roll nieuw leven inblaast. Van 19.15-20.30 uur sluiten Speelman & Speelman af. Van 14.00-20.00 uur zijn elf verschillende oud-Hollandse ambachten te zien op het plein. Van boten karnen, klompen maken, fuiken haken tot een scherende barbier en oud-Hollands snoepgoed.

INTERACTIEF ,,Het wordt een interactief programma voor jong en oud'', belooft Huizing, die het leuk vindt om naast de grote producties van Harderwijk Live ook kleinschalige culinaire en culturele evenementen neer te zetten. ,,Op 31 augustus is dat nog een keer met de derde editie van het Mosselfestival Live op de Markt. We gaan voor deze dag (14.00-21.00 uur) vijfhonderd kaarten verkopen voor 19,50 euro en per kaart wordt vijf euro gedoneerd aan stichting De Zonnebloem, die activiteiten voor ouderen organiseert. Deze avond worden de mosselen live bereid; van klassiek tot Spaans, en zijn er optreden van shantykoor De Boekaniers, dat 25 jaar bestaat, en de Volendamse band Ancora.

Huizing kijkt content terug op zes edities van Harderwijk Live. ,,Met het nieuwe podium van de gemeente en het programma is een kwaliteitsslag gemaakt. Mooi is dat ook de bezoekersaantallen groeien: deze zomer tussen 2500-4000 man. We willen het mooiste plein van Gelderland zijn. De goede samenwerking met de gemeente, politie en boa's is daarvoor cruciaal.''