• Ilse Adam (links) en Margriet van Sleen in het Plantagepark.

Foodfestival verhuist naar Plantagepark

HARDERWIJK Voor liefhebbers van lokale en biologische producten gecombineerd met muziek in een ontspannen setting is het over een maandje weer zover. Op zaterdag 17 en zondag 18 september vindt voor de tweede keer het Blije Bietjes foodfestival in Harderwijk plaats. Ditmaal niet op het voormalig kazerneterrein Kranenburg-Noord; de nieuwe locatie is het 'vergeten' Plantagepark.

Marco Jansen

 

Margriet van Sleen geldt als de creatieve geest van de organiserende Stichting Underground. Het was haar wens om een foodmarkt met biologische producten te organiseren met een streekmarkt en foodtrucks. ,,In eerste instantie wilden we dat in het Plantagepark doen, tot ik op de Kranenburg rondliep. Dat was een idyllische, onontdekte plek. Het was een fantastisch terrein waar ik veel kwam omdat wij er decors bouwen.

Ondanks dat de locatie niet direct langs de route ligt, was het onverwacht heel druk. Maar doordat er nu een azc gebouwd wordt werd het terrein heringedeeld en kunnen wij er geen gebruik meer van maken.''Daarom is voor de tweede editie van Blije Bietjes alsnog gekozen voor het Plantagepark. ,,Misschien is deze locatie ook wel een beetje vergeten, terwijl het heel sfeervol is, met bomen en hoekjes en gezellige plekjes om te zitten. De gemeente zag het ook wel zitten bij de vergunningaanvraag. Het ligt een stuk centraler, maar we willen de intieme sfeer wel bewaken.''Het evenement begint rond de lunch en duurt tot een uur of tien 's avonds. Blije Bietjes is van en voor Harderwijkers. Er zijn veel lokale ondernemers present. Zoals Ilse Adam van Stadsoogst, vorig jaar ook al van de partij. ,,De sfeer was gemoedelijk en vrij; mensen bleven de hele middag en avond en voelden zich lekker'', weet ze.

Stadsoogst is een tuinderij aan de rand van de stad aan de Tuindersbrink aan de Groene Zoom. ,,We verbouwen en verkopen het hele jaar door allerlei producten van onze eigen grond. Voedsel, verantwoord voor het milieu. doordat we elke dag vers oogsten. Wat er die dag op z'n best is verkopen we in het Plantagepark.''Door de wisselvallige zomer weet Adam nog niet precies welke groentes en fruit dat half september zijn. ,,Alles is anders dan normaal. In september gaan we richting de pompoenen, kolen en bijzondere aardappelrassen. Dat zijn echte herfstproducten, maar als het toch weer warm wordt, barsten we straks van de tomaten. Uit eigen keuken hebben we jams, siropen en honing - we verwachten de eerste heidehoning en mogelijk hebben we voor het eerst appels.''

HAPJES Op de streekmarkt kan ook pure chocolade en biologische kaas worden geproefd. Daarnaast zijn er diverse foodtrucks met lekkere hapjes van onder meer Walhalla, Brasserie De Bank en Ratatouille. In totaal staan er tien marktkramen en vijftien foodtrucks. Het Filmhuis programmeert zaterdag een drive-in bioscoop op de Stille Wei. ,,Foodmarkten worden de laatste tijd wat commercieel en dat is nou net wat wij niet willen'', verzekert Van Sleen. ,,Ik vond dat Harderwijk klaar was voor een kleinschalig concept en geloofde er heilig in. Het is niet zozeer om vergeten groenten te promoten, maar duurzaam geteelde producten en voedsel wat lokaal verkrijgbaar is. Ook omdat bezoekers daarna weten waar ze heen kunnen voor duurzame lokale spullen. Zo heeft iedereen er iets aan.''